Vegi burger

Sestavine


Žemljica:
250 ml mleka + 4 žlice mleka / 1 paket kvasa / 370 g moke / 30 g rjavega sladkorja / 1-2 čajni žlički  kurkume / ščep soli / 20 g masla / pest sezamovih semen / 1 rumenjak

Pleskavica: 265 g kuhane leče / 180 g nastrganega korenja / ¼ rdeče paprike / 6 posušenih paradižnikov / ½ limoninega soka / poper po okusu / 4 žlice kisa / 4 žlice olvinega olja / pest peteršlja / 1 jajce

Druga zelenjava: 6 pesti motovilca / 1 zavoj mehkega kozjega sira / 6 čajnih žlic gorčice / 12 kislih kumaric / 12 češnjevih paradižnikov

Žemljice

Kvasovke aktiviramo tako, da kvas za 15 minut položimo v 4 žlice toplega mleka. Moko, sladkor, mleko in kvas mesimo pet minut. Dodamo kocko masla, kurkumo in sol ter mesimo nadaljnjih pet minut. Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja uro in 30 minut. Oblikujemo šest kroglic in jih ponovno pustimo vzhajati eno uro, pri tem pa se prepričamo, da je testo dobro pokrito, da se ne izsuši. Kroglice premažemo z rumenjakom in posujemo s sezamom. Pečemo 18 minut s 25-odstotno paro pri 180 °C.

Vegi pleskavice

Vse sestavine zmešamo skupaj. Na papirju za peko oblikujemo šest pleskavic in pustimo, da se na zraku sušijo 30 minut. Pečemo 20 minut pri 230 °C.

Dodatki

Žemljice prerežemo na pol in po eni strani namažemo sir, po drugi pa gorčico. Narežemo kumarice in paradižnike. Pleskavico damo na dno žemlje. Dodamo solato, paradižnike in kumare, nato dodamo zgornji del žemlje in uživamo!

  • Omaka iz graha

     

  • Svetniški piškoti
  • Limonina pita z meringo
  • Veganske borovničeve palačinke