Izvedite več o kuhinjskih napah

Najpogostejša izhodiščna točka je določena s tem, kje bo napa nameščena; naj bo nad kuhinjskim otokom, nameščen na notranjo ali zunanjo steno ali vgrajen v kuhinjske omare. Ta vodnik smo organizirali glede na območje namestitve vaše nape v kuhinji.

Stenske nape

Ta vrsta okrasne dimniške nape se uporablja, če je kuhalna plošča postavljena pred steno in jo lahko kot oblikovni element vgradimo med dve stenski enoti ali prosto postavimo na steno. Dimniške nape so na voljo v različnih stilih in velikostih, predvsem v širinah 60, 90 in 120 cm. Vsi zagotavljajo površinsko ali robno ekstrakcijo.

Naši stenski modeli

 • Napa v obliki črke T
  Napa v obliki črke T
  Te preproste, klasične zasnove dimniških nap poskrbijo za vašo kuhinjo, zato ni kompromisa med obliko in funkcijo.
 • Vertikalna napa
  Vertikalna napa

  Vertikalne stenske nape se uporabljajo, če je kuhalna plošča nameščena ob steni. Opremljeni so s skoraj navpičnimi ali diagonalnimi površinskimi ali robnimi odsesovalnimi enotami, hlapi pa se odvajajo navzgor/nazaj. Razpon različnih dizajnov jih naredi še posebej dekorativne.

 • Nape v obliki piramide
  Nape v obliki piramide
  Klasično oblikovane nape, ki učinkovito osvežijo zrak v kuhinji in poskrbijo za prijeten ambient po kuhanju.
 • Steklena napa
  Steklena napa

  S svojim elegantnim dizajnom iz nerjavečega jekla in stekla bodo steklene nape zagotovo naredile trajen vtis na vašo kuhinjsko postavitev.

Kroženje zraka ali odzračevanje?

Pri kroženju zraka kuhinjska napa uporablja ventilator, da vsrka hlape in jih filtrira s pomočjo maščobnega filtra, narejenega iz kovine (trajni filter) ali flisa (filtri za enkratno uporabo), da odstrani maščobo iz higienskih razlogov in nato vpije neprijetne vonjave s pomočjo vgrajenega oglenega filtra. Prečiščen zrak se nato vrne v prostor. Pri odzračevanju kuhinjska napa uporablja ventilator, da vsrka hlape in jih filtrira s pomočjo maščobnega filtra, narejenega iz kovine (trajni filter) ali flisa (filtri za enkratno uporabo), da odstrani maščobo iz higienskih razlogov in odvede filtriran zrak na prosto. Pri kaminskih napah je lahko odvod zraka speljan skozi steno za napo ali skozi stranski odvodni kanal.

Preberi več

Funkcije, ki so na voljo v naših stenskih napah

 • SilenceTech
  SilenceTech ikona
  SilenceTech
  Napa SilenceTech zelo tiho odstranjuje kuhalne hlape iz vaše kuhinje, tudi pri največji moči. Naša napredna tehnologija pomeni, da se lahko osredotočite na ustvarjanje okusnih jedi v čistem in mirnem okolju.
 • Vetrič
  Vetrič ikona
  Vetrič
  Funkcija Breeze osveži zrak v vaši kuhinji z nizko stopnjo hrupa, ko končate s kuhanjem. Zdaj se lahko po obroku sprostite ali zabavate v prijetnem okolju brez dima.
 • Hob2Hood®
  Hob2Hood® ikona
  Hob2Hood®

  Funkcija Hob2Hood® brezžično poveže kuhalno ploščo z vašo napo. Začnite kuhati in napa bo samodejno prilagodila nastavitve, ki bodo zagotavljale najboljšo ekstrakcijo glede na moč, izbrano na kuhalni plošči. Opravlja trdo delo, tako da lahko kuhanju posvetite misli in roke.

 • LED
  LED Icon
  LED

  Med kuhanjem uživajte v strokovni osvetlitvi. Naše LED-luči porabijo veliko manj energije kot druge luči in zagotavljajo odlično vidljivost v kuhinji, kar zagotavlja, da kuhate z večjo samozavestjo in okretnostjo.

Integrirane nape

Vgradne nape se vgradijo v stensko enoto. Odvodna cev je lahko speljana skozi strop ali bočno vzdolž stenske enote. Vgradne nape omogočajo optimalno izrabo prostora v kuhinji.

Otočne, delovne in stropne nape

Če imate kuhinjski otok, lahko izbirate med diskretnimi napami, kot so vgradne stropne nape in delovne nape, ali pa izberete bolj dekorativno napo, kot je prosto viseča otočna napa, ki daje vaši kuhinji značilen stil – vse so opremljene s funkcijami, tako da lahko uživajte v svežem vzdušju v vaši kuhinji.

Filtri za nape

Kuhinjska napa za optimalno delovanje potrebuje filtre. Redno vzdrževanje in menjavanje filtrov je ključnega pomena za učinkovito delovanje ventilatorja. Sčasoma se v starih filtrih nabere maščoba, kar omeji pretok zraka in povzroča neprijetne vonjave, kar vodi do slabše zmogljivosti ventilatorja in kuhinjske nape. Ta vodnik vam bo pomagal razumeti, katere filtre morate kupiti glede na vrsto nape in kdaj jih morate zamenjati.​ 

Filter za vonjave - filter z aktivnim ogljem

Filtri za vonjave so potrebni samo za kuhinjske nape, ki krožijo zrak. Za odsesovalne nape niso potrebne, saj se hlapi, ki vsebujejo vonj, prenašajo na prosto. V filtru z aktivnim ogljem se vonjave ujamejo na površini oglja (adsorbirajo). Visoko stopnjo absorpcije lahko dosežete le, če filter z aktivnim ogljem redno menjate/čistite. Vsi delci maščobe, ki pridejo v filter z aktivnim ogljem, se odložijo, kar zamaši kanale v ogljikovih peletih in bistveno poslabša delovanje filtra za vonjave. Zato je potrebno redno skrbno menjavati in čistiti oba filtra, da zagotovite pravilno delovanje kuhinjske nape. Filtri z aktivnim ogljem so na voljo kot različice za enkratno uporabo ali kot različice za večkratno uporabo (pralne/regenerativne) za izbrane kuhinjske nape. Regenerativni filtri se imenujejo tudi filtri z dolgo življenjsko dobo.

Preberi več
 • Filtri z aktivnim ogljem za enkratno uporabo
  Filtri z aktivnim ogljem za enkratno uporabo

  Te vrste filtra ni mogoče prati. Filtre z aktivnim ogljem za enkratno uporabo je treba zamenjati pribl. vsake 4 mesece ali po 120–200 urah delovanja, odvisno od vrste kuhinjske nape. Za nadaljnje podrobnosti glejte navodila za uporabo.

 • Pralni/regenerativni filtri z aktivnim ogljem
  Pralni/regenerativni filtri z aktivnim ogljem

  Filtre z aktivnim ogljem za večkratno uporabo je mogoče regenerirati in ponovno uporabiti 5–6-krat, preden jih je treba zamenjati. Regenerirati jih je treba po približno 160 urah delovanja ali vsake 2–3 mesece, odvisno od vrste kuhanja.

Različni ogljikovi filtri

 • Standardni ogleni filter
  Ikona standardnega ogljikovega filtra
  Good: Standard carbon filter

  Standardne oglene filtre je treba zamenjati pribl. vsake 4 mesece ali pogosteje, če se napa intenzivno uporablja.

 • Ogljikov filter z dolgo življenjsko dobo
  Ikona dolgotrajnega ogljikovega filtra
  Boljši: dolgotrajni ogleni filter

  Ogljikove filtre z dolgo življenjsko dobo je mogoče oprati in obnoviti. V normalnih okoliščinah je treba filtre prati vsake 3–4 mesece ali pogosteje pri intenzivni uporabi. Trajajo lahko do 3 leta.

 • Ogleni filter Super Performance
  Ikona ogljikovega filtra Super Performance
  Najboljši: Super Performance ogleni filter

  Ta dolgotrajni filter neverjetno učinkovito zajame in očisti vonjave po kuhanju, tako da je kuhinja sveža. Regeneracijo je treba opraviti vsake 3-4 mesece, odvisno od delovanja nape. Trajajo lahko do 3 leta.

Maščobni filter

Vse kuhinjske nape so opremljene z maščobnimi filtri. Ti so zasnovani tako, da ujamejo delce maščobe v hlapi, ko zrak prehaja skozi filter. Ko so novi ali se hranijo v pravilno očiščenem stanju, so vsi maščobni filtri negorljivi ali negorljivi in ​​samougasljivi. Sposobnost filtra za zajemanje maščobe je omejena. Maščobne filtre je zato treba zamenjati (filtri za enkratno uporabo) ali očistiti (filtri za večkratno uporabo), odvisno od vrste filtra. To je potrebno za preprečitev nastajanja nezaželenih in nehigienskih maščobnih oblog ter za zmanjšanje tveganja požara maščobe. Debelejši kot je maščobni filter, večji je zračni upor in manjši je sesalni učinek. To zmanjša zmogljivost prezračevanja in običajno poveča raven hrupa nape. Nape z visoko sesalno silo potrebujejo filtre določene debeline, ki preprečujejo vsesavanje maščobe skozi filter.

Preberi več
 • Filter iz flisa
  Filter iz flisa

  To so filtri za enkratno uporabo, ki jih je treba zavreči in zamenjati, ko so nasičeni. Niso pralni. Filtre je običajno treba razrezati na želeno velikost. Priporočljivo je, da filter zamenjate enkrat mesečno. Nekateri flisi postanejo zelo razbarvani, ko jih je treba zamenjati.

 • Aluminijasti mrežasti filter
  Aluminijasti mrežasti filter

  Aluminijasti maščobni filtri se lahko obarvajo v svetlo sivo ali postanejo mat. Vendar to ne vpliva na učinkovitost filtra. Maščoba v filtrih, ki niso očiščeni dlje časa, se lahko smoli in med čiščenjem ne bo odstranjena, zato jo je treba zamenjati.

 • Mrežasti filter iz nerjavečega jekla
  Mrežasti filter iz nerjavečega jekla

  Filtri iz nerjavečega jekla so privlačni in se ne obarvajo, če jih pomivate v pomivalnem stroju (Intenzivni program 60–70°C).

Kako očistiti in znova uporabiti maščobni filter

Za čiščenje filtra uporabite gobico in blag detergent za pomivanje posode ali jih pomijte v pomivalnem stroju. Pomivalni stroj morate nastaviti na nizko temperaturo in izbrati kratek cikel pomivanja. Maščobni filter se bo morda razbarval, a to ne vpliva na zmogljivost aparata.

Nasveti za uporabo in upravljanje kuhinjske nape

• Napo prižgemo nekaj minut pred začetkom kuhanja, da se zrak v kuhinji začne pravočasno premikati.

• Ko je kuhanje končano, je treba ventilator pustiti delovati 10 minut, da se lahko vonjave v prostoru še naprej absorbirajo in filter z aktivnim ogljem posuši.

• Kuhinje z obtočno napo je treba po kuhanju prezračiti, da iz prostora odstranimo vlago.

Kupite filtre za kuhinjske nape

Opomba: slog filtra se razlikuje glede na aparat. Obiščite trgovino Electrolux in poiščite ustrezne dele in dodatke po številki aparata/modela.

Izvedite več o naših napah

Od elegantnih do subtilnih modelov, naše nape pomagajo ustvariti pravo kuhinjsko vzdušje, hkrati pa lepo dopolnjujejo vaš dizajn kuhinje. Naučite se vsega, kar morate vedeti, da najdete pravo napo za svojo kuhinjo.

Izvedite več o naših pralnih strojih

Pomivalni stroji za bleščeče rezultate vsak dan. Energetsko učinkoviti, zmogljivi in s pametnimi funkcijami – pomivalni stroji podjetja Electrolux poskrbijo za bolj čisto posodo in enostavnejši vsakdan. Poiščite pravi pomivalni stroj zase z našim priročnikom za nakup!

Ste pripravljeni za nakup?
Ali pa nadaljujte z raziskovanjem naslednje vrste nape