Odkrijte

Švedski način kuhanja brez zavržene hrane

Nič ni tako pomembno za naše zdravje, kot je hrana. Ta pa ima velik vpliv tudi na naš planet – živilska industrija namreč porabi tretjino svetovne porabe energije in izpusti več kot 20 % emisij toplogrednih plinov. Toliko bolj šokanten pa je podatek, da zavržemo kar 30 % hrane, čeprav gre vsak večer lačen spat vsak deveti prebivalec na Zemlji. Zato želimo ljudem pomagati pri sprejemanju pravih odločitev o hrani, brez odrekanja.


*. Vir: Cilji trajnostnega razvoja OZN, 2018

** Vir: Cilji trajnostnega razvoja OZN, 2018

 

Bolj odgovoren način kuhanja

Parne pečice ne omogočajo le manjše porabe maščobe ter več ohranjenih hranil in mineralov. Zagotavljajo tudi do 20 % hitrejše pečenje, saj se toplota lažje prenaša z vodo kot z vročim zrakom. To neposredno pomeni manjšo porabo energije, s tem pa tudi manj negativnega vpliva na okolje in našo denarnico.

Odličen okus, hranljiv obrok!

Pečenje na pari je veliko več kot hrustljava skorjica in mehka sredica. S kombinacijo toplote in pare preprečite izhlapevanje vlage in ohranite ne le okus, temveč tudi hranilne lastnosti, barvo in vitamine.

Regeneracija (pogrevanje) s paro

Ne zavrzite ostankov testenin ali riža. Funkcija "Regeneracija" vam bo omogočila, da jih učinkovito pogrejete – tako kot tudi kuhani krompir. Testenine, riž in krompir se pri shranjevanju v hladilniku radi izsušijo, para pa jim omogoča, da ponovno pridobijo vlago.

Parna pečica je idealna za pogrevanje zelenjave na pari – le položite jo na pekač in jo tik pred postrežbo pogrejte na pari. Po nekaj minutah bo popolna!

Medtem ko vi kuhate različne dobrote, mi pazimo na vodo.

Indukcijska plošča SenseBoil® sama poskrbi za vodo, ki vre. Ko se tekočina približuje vrelišču, samodejno uravnava temperaturo, nato pa zmanjša moč gretja, da ohrani počasno delovanje. Tako boste prihranili energijo in namesto nenehne skrbi za vodo se boste lahko osredotočili na pripravo okusnih obrokov.

Izjemno učinkovito kuhanje zahvaljujoč indukciji

Natančen nadzor moči plošče in izkoristek do 90 % proizvedene energije pomeni, da je indukcija za vas energetsko učinkovita, kar boste opazili ob plačilu računa za elektriko. Poleg tega: takojšen odziv na spremembo nastavitev je skoraj v hipu idealna temperatura.

Predal NaturaFresh™ zagotavlja, da izdelki ostanejo sveži tudi do trikrat dlje

Hladilno-zamrzovalni razdelek NaturaFresh lahko vzdržuje temperaturo 0 °C – idealno za meso in ribe. To zagotavlja odlične pogoje za skladiščenje izdelkov, saj obstaja možnost uravnavanja temperature in vlažnosti. Zaradi tega hrana ohrani enako konsistenco in svež okus kot takoj po nakupu.

Dodatne eko vsebine – velik predal

Predal za zelenjavo MaxiBox smo posebej zasnovali tako, da smo omogočili shranjevanje tudi največjih izdelkov v hladilniku. Tako vam omogoča enostavno in učinkovito uporabo razpoložljivega prostora. Vanj boste lahko spravili tudi mrežo s krompirjem in celo lubenico.

#1 Uporabite sestavine, ki jih imate v hladilniku

Naš hladilnik je pogosto poln živil, ki se jim bo kmalu iztekel rok uporabe. Namesto da jih zavržete, raje poiščite recept za hitro pripravo okusnega obroka. Iz zelenjave lahko pripravite zdrav in hranljiv wok, iz smetane, koščkov pancete, jajc in testenin pa carbonaro v različici less waste.

#2 Ne zavrzite ostankov

Med kuhanjem se nabere veliko ostankov, ki pogosto samodejno romajo v koš za smeti. Vendar jih je mogoče uporabiti na ustvarjalen način! Vodo, v kateri ste kuhali zelenjavo (brez soli!), lahko uporabite za zalivanje rož, bananin olupek pa lahko prelijete z vrelo vodo in ga pustite stati nekaj časa ter tako ustvarite biognojilo, ki je varno za rastline.

#3 Priskrbite si pripomočke za manj odpada

Skrb za okolje ne zahteva veliko truda. Na trgu je najti veliko pripomočkov, ki vam bodo omogočili življenje v sožitju z naravo. Zahvaljujoč perlatorju za pipo boste zmanjšali porabo vode, nakupovalna vrečka iz blaga bo učinkovito nadomestila tiste za enkratno uporabo iz trgovine, vakuumske posodice bodo podaljšale življenjsko dobo izdelkov, ki jih hranite v hladilniku.

#4 Kupujte lokalno

Ko greste po nakupih, poskusite poseči po izdelkih domače proizvodnje. Tako podpirate lokalne proizvajalce in zmanjšujete emisije CO2.

#5 Prenehajte uporabljati palmovo olje …

Ta priljubljena sestavina, ki jo uporabljajo v številnih kuhinjah po vsem svetu, ni škodljiva samo za človeško telo, ampak tudi za okolje. Pri zbiranju se uničuje velik del deževnega gozda, pobijajo se živali in uničujejo celotni ekosistemi. Veliko bolj zdrava sta sončnično ali oljčno olje.

#6 ... in folijo

Namesto tega uporabite posode za hrano, ki jih je mogoče nepredušno zapreti, povoščene ovoje ali steklene kozarce. Zanimiva alternativa so vakuumske posode, ki bistveno podaljšajo svežino shranjenih jedi.

#7 Ne mečite hrane v smeti

Ste kdaj kupili več hrane, kot pa jo lahko pojeste? Pripravite ozimnico iz sadja in zelenjave! Pri tem vam bo pomagala funkcija pasterizacije, s katero so opremljene pečice Electrolux.

#8 Posušite s postopkom dehidracije

Poleg gob velja preizkusiti tudi sušenje sadja in zelenjave. Tako bodo živila trajala veliko dlje. Iz jabolk lahko pripravite hranljiv in zdrav čips, posušena zelenjava pa bo odličen dodatek za juhe in omake.

#9 Zamrzovanje hrane

Zamrzovanje je najučinkovitejši način dolgoročnega shranjevanja živil. Odvečne sestavine ali že pripravljeno hrano pospravite v zamrzovalnik in posezite po njih, kadar jih potrebujete.

#10 Načrtujte vaše obroke

Ko greste po nakupih, si pripravite seznam sestavin za obroke za 2–3 dni vnaprej. Tako boste pri samem nakupovanju prihranili čas, bolje boste načrtovali vsak obrok in tako boste zavrgli manj hrane. Poleg tega boste precej privarčevali.

#1 Povečajte zmogljivosti hladilnika

Za to obstaja veliko načinov. Najpomembnejši med njimi je zagotoviti ustrezno ventilacijo. Zato ne pokrivajte rešetk in ventilacijskih odprtin ter poskrbite za enakomerno razporeditev živil po hladilniku. Prav tako ne nastavite prenizke temperature, dokler shranjena živila tega ne zahtevajo. Nižja je temperatura, večja je poraba energije!

#2 Uporabite preostalo toploto

Preostala toplota je stanje, v katerem indukcijska plošča ne črpa več toka, vendar še vedno proizvaja toploto. Zahvaljujoč preostali toploti lahko končate pripravo jedi na ekonomičen način, s precejšnjim prihrankom električne energije.

#3 Pomagajte pomivalnemu stroju v boju z zažgano posodo

Tudi najboljši pomivalni stroj na svetu ima lahko težave pri pomivanju najbolj umazane in zažgane posode. Preden zložite posodo v pomivalni stroj, postrgajte z nje neprijetne ostanke ali jo pustite, da se namaka v koritu s toplo vodo in detergentom.

#4 Več ni vedno boljše

Če morate prekuhati vodo, v posodo nalijte samo količino, ki jo potrebujete. S tem boste prihranili čas in denar. Še več, pri kuhanju uporabljajte pokrovko, posodo pa postavite na sredino grelnega polja.

#5 Izkoristite svoj pomivalni stroj na najboljši možni način

Svoj pomivalni stroj vedno popolnoma napolnite. Vse predmete postavite v namenske košare, pri čemer se izogibajte preobremenitvi. Spoprijateljite se s programom ECO, ki zagotavlja največjo učinkovitost pri porabi vode in energije.

#6 Vzdržujte čistočo

Umazana indukcijska kuhalna plošča kvari videz vaše kuhinje, poleg tega pa podaljša čas priprave jedi. Z vzdrževanjem reda in pomivanjem krožnikov po vsaki uporabi je zmaga dvojna!

#7 Izkoristite pečico v čim večji meri

Ko je pečica ogreta, jo uporabite za peko več stvari hkrati. S tem boste prihranili čas in energijo.

#8 Pri čiščenju stavite na naravno

Ekologija v kuhinji ni samo manjša poraba energije. To so tudi ekološke izbire pri čiščenju. Uporabljajte sredstva za čiščenje preverjenih blagovnih znamk. Uporabite pa lahko tudi sestavine, kot so soda bikarbona, kuhinjska sol, limonin sok in kis. Z njimi ne boste le očistili umazanega pulta ali štedilnika, temveč boste služili naravi in ​​prihranili denar.

#9 Priskrbite si sodobno posodo

Uporaba starih posod ne vpliva le na okus jedi, temveč tudi na porabo energije. Sodobna indukcijska posoda se bo hitro in enakomerno segrela ter tako zmanjšala izgubo energije.

Poglejte naprave

 • Pečice
  Pečice

  Odkrijte resnično intuitivne pečice švedske blagovne znamke Electrolux. S paro, vgrajenimi sondami in razpoložljivimi programi peke se lahko sprostite in prepustite pečici, da poskrbi za pripravo okusnih jedi. Izrazite svojo ustvarjalnost.

 • Kuhalne plošče
  Kuhalne plošče

  Indukcijske kuhalne plošče Electrolux so varne za uporabo, enostavne za čiščenje in nudijo izjemno natančnost nadzora temperature. Kot take vam omogočajo, da se dvignete na višjo raven kuhanja.

 • Pomivalni stroji
  Pomivalni stroji

  Diskretni, zmogljivi in energijsko učinkoviti – naši vgradni pomivalni stroji olajšajo življenje, hkrati pa upoštevajo estetiko okolja.

 • Hladilniki
  Hladilniki

  Hladilnik Electrolux s hlajenjem 360° varuje živila v vsakem kotičku in predalu. Za bolj kakovostno življenje. Zasnovan na Švedskem.