Kako organizirati omaro – nasveti za pametno shranjevanje oblačil ob menjavi letnih časov  

Se vam kdaj zdi, da vam iskanje pravih oblačil zjutraj vzame preveč časa, ko pride nov letni čas? Ko se temperature spustijo, komaj čakamo, da se lahko zavijemo v topla oblačila, zato na plan privlečemo prijetna volnena oblačila in udobne šale. Poleti pa komaj čakamo, da lahko za sabo pustimo vse plasti oblačil. Odkrijte, kako lahko brez težav organizirate svojo omaro – za vsak nov letni čas. 
 
Med tem procesom boste znova odkrili pozabljene kose, dali starim priljubljenim oblačilom novo življenje, reciklirali ali podarili kose, od katerih ste se pripravljeni ločiti, prav tako pa boste z vzpostavitvijo občutka reda pregnali stres.   

An organized wardrobe showing dresses and jackets

Koristi organiziranja omare, ki presegajo vaša oblačila  

V svetu, kjer vsi hitimo, se stanje vaše omare najbrž zdi nepomembno. A vzemite si trenutek in razmislite o koristih, ki jih prinaša organiziranje omare: 

 • Poenostavite svojo vsakodnevno rutino z dobro organizacijo omare: Vsako jutro lahko hitro poiščete pravo kombinacijo oblačil, prihranite dragocen čas in začnete svoj dan brez stresa. 
 • Premišljena potrošnja: Bistvo organiziranja ni samo, da naredite prostor, ampak da ozavestite, kaj vse že imate. Če veste, kaj že imate v omari, se boste manj verjetno vdali impulzivnim nakupom. Sprejemanje odločitev na podlagi potreb, namesto na podlagi trendov, ki pridejo in gredo, je korak proti bolj trajnostnemu življenjskemu, slogu.
 • Ustvarjanje duševnega miru: Omara brez navlake je oblika skrbi zase. Dobro organiziran prostor vodi do mirnega uma za bolj miren bivalni prostor. 

Kako organizirati omaro za sezonsko menjavo oblačil? 

Spregovorimo najprej o strategiji. Prvi korak za zmanjšanje kaosa in boljše upravljanje omare vam bo vzel nekaj časa. Eno deževno popoldne si vzemite čas in preglejte zgornjo polico in obešalnike v omari. 

Ločite poletne in zimske kose

Predstavljajte si, da oblačilom privoščite sezonske počitnice – vašemu zimskemu plašču ni treba deliti obešalnika s poletnimi kosi. Ta kategorizacija prinaša občutek reda in poskrbi za brezskrbna jutra, ne glede na vreme.
 
Poglejte vsak kos in se odločite, ali ga boste nosili poleti ali pozimi. Nato preverite, ali je treba oblačila, ki jih trenutno ne potrebujete, oprati ali zašiti, preden jih pospravite.  
 
Za oblačila, ki niso umazana, a jih je treba osvežiti, na pralnem stroju uporabite cikel s paro, namesto da jih operete. Ali pa uporabite prano likalno postajo , da jih na hitro osvežite.

Prehodni kosi, ki jih lahko nosite skozi letne čase 

Vmesna letna časa, pomlad in jesen, ko je vreme mešanica blagega vremena, zahtevata prilagodljivo garderobo. Ko načrtujete organizacijo omare, boste morda odkrili številne vsestranske kose, s katerimi boste lahko premostili čas med toplim in mrzlim vremenom.  
 
Tanke jakne, bombažni šali in udobne kavbojke lahko zlahka kombinirate z drugimi plastmi ali jih nosite same, zato naj bodo v omari vse leto. 

Kako organizirati omaro po barvah, vzorcih in materialih? 

Razvrščanje oblačil po barvah poenostavi kombiniranje kosov. Pridejo dnevi, ko potrebujete navdih svetlih in živahnih barv. Spet drugič boste morda izbrali preproste, nežne in nevtralne tone.     
 
Omara, organizirana po barvah, bo takoj pritegnila vaše oko h kosom, ki jih potrebujete. Ločen razdelek prostora za obešanje pustite za barvite vzorce in potiske. 
 
Shranjevanje oblačil iz podobnega materiala je pameten način, da zjutraj hitreje sprejmete odločitev glede oblačil. Skupaj na primer hranite oblačila iz volne in kašmirja. Tovrstna oblačila morate imeti zložena na polici in jih ne smete obešati.  

Modne dodatke hranite tam, kjer jih lahko vidite 

Neverjetno je, koliko modnih dodatkov naberemo skozi leta. Modni dodatki so majhni, zato jih zlahka izgubimo v neredu neorganizirane omare.  
 
Modne dodatke organizirajte in hranite pravilno in ugotovili boste, da lahko zlahka ustvarite nov videz s staro obleko, če ji dodate nekaj svojih najljubših kosov. 
 
Izvlečni predali, pregrade za predal in posebni obešalniki za pasove in šale so praktična rešitev, ki je neprecenljiva pri organizaciji omare in ustvarjanju prostora, v katerem so vidni vsi kosi.  
 
Torbice hranite pazljivo in uporabljali jih boste lahko leta. Kupite lahko posebne vložke, da torbice ohranijo obliko, in mehke vreče za zaščito občutljivih tkanin ali zato, da preprečite nabiranje prahu na usnju. Naramnice previdno zložite in jih pospravite v žep z zadrgo. 
 
Sončna očala in nakit se popolno prilegajo v predale, kamor jih lahko pregledno pospravite. Prenosljive predale je pogosto mogoče zložiti enega na drugega, zato jih potisnite pod viseča oblačila ali pa jih postavite na polico.

Kako učinkovito organizirati omaro – 5 enostavnih idej za shranjevanje 

Prostor je dragocen, zato je razumevanje, kako organizirati omaro, ključnega pomena, da ga karseda izkoristite.  
 
Čas je, da izkoristite vse police, predale in prostor na tleh v omari. Kjer je to mogoče, izberite rešitve za shranjevanje, kot so obešalniki iz bambusa in škatle za shranjevanje iz reciklirane plastike.  

 1. Uporabite kakovostne obešalnike, ki preprečujejo drsenje, stare žičnate obešalnike pa reciklirajte – lahko uničijo vaša oblačila. Razmislite o uporabi večnamenskih obešalnikov, ki omogočajo obešanje več oblačil na en obešalnik – tako bodo vaša oblačila organizirana in nezmečkana. 
 2. Izkoristite prostor pod visečimi oblačili z uporabo izvlečnih predalov ali škatel.  
 3. Vertikalni organizatorji ali viseči obešalnik za na vrata so odlična rešitev za shranjevanje čevljev in modnih dodatkov.  
 4. Malenkosti ohranite povsem urejene z razdelilniki predala. Šale, pase, kravate in nakit preobrazite iz kaotične v barvito kolekcijo.  
 5. Razmislite, kako lahko drugače uporabite vsakdanje predmete – stara knjižna omara ali lestev, postavljena ob steno, je lahko odlična omara za čevlje ali mesto za vaše najljubše puloverje.  

Kako dati oblačilom drugo priložnost?  

Ko se znebite navlake iz omare, boste morda znova odkrili pozabljene kose. Zanemarjen šal, odložena bluza ali narobe pospravljen jopič lahko postane zvezda vašega naslednjega »outfita«. Kombiniranje kosov na nove načine ali uporaba novega modnega dodatka lahko že videno spremeni v dih jemajoče ter vaši garderobi vdahne novo življenje.
 
Zakaj ne bi za eno sezono zamenjali oblačil s svojo prijateljico ali prijateljem? Nov službeni »outfit« ali odlične hlače v drugi velikosti so morda ravno to, kar iščete.    
 
Vsem nam v omari zaradi impulzivnih nakupov visijo kosi, ki smo jih komaj kdaj nosili. Nekomu jih podarite in uživajte v tem, da jih nosi kdo, ki vam je blizu. 

Kako se znebiti navlake iz omare – preprodajte, reciklirajte ali donirajte 

Ali ste vedeli, da 92 milijonov ton odpadnega tekstila konča zakopanih v zemljo vsako leto? 
 
Ko ugotovite, kako boste organizirali svojo omaro in se znebili navlake, ne pozabite, da bi lahko vaša oblačila lahko prišla nekomu zelo prav. Čas je, da jih donirate ali reciklirate – nikoli jih ne vrzite stran. 
 
Celo prodaja novih, a neželenih kosov je boljša rešitev, kot da jih vrnete v trgovino. Po poročanju televizijskega kanala BBC Earth lahko vaša vračila končajo na smetišču, namesto da bi bila ponujena naslednjemu kupcu. 
 
Dobrodelne organizacije in trgovine z rabljenimi oblačili vedno iščejo rabljena oblačila, ki jih ne želite več. Lahko pa razmislite o transformativni moči lastne ustvarjalnosti. Bi lahko vaša najljubša obleka postala krilo in ali bi lahko vaše obrabljene kavbojke naslednje poletje postale super kratke hlače?  
 
Recikliranje, uporaba izdelkov na nove načine in izmenjava predstavljajo zavestno prizadevanje, da prekinemo cikel nenehnega kupovanja novih stvari.   

Kako organizirati omaro z bolj trajnostnim pristopom? 

Organizacija garderobe ni samo iskanje popolnega mesta za vsak kos. S tem ko oblačila organizirate in zaščitite, se ta obrabijo manj, zato jih lahko nosite dlje. 

 • Kadar je mogoče, kupite oblačila iz naravnih tkanin, saj vam bodo dala bolj prijeten občutek, prav tako pa imajo manjši vpliv na naravne vire. Prav tako podpirajte blagovne znamke in proizvajalce, ki se osredotočajo na okoljsko odgovornost.  
 • Kakovost je pomembnejša od količine. Investirajte v brezčasne klasične kose, ki bodo osnova vaše garderobe in omogočajo enostavno kombiniranje. To bo poenostavilo vaše vsakodnevno izbiranje oblačil in zmanjšalo potrebo po nakupu novih kosov.
 • Naučite se interpretirati etikete na oblačilih, da jim lahko zagotovite optimalno nego. Nato izberite najboljšo nastavitev na svojem pametnem gospodinjskem , ki bo negovala vaša oblačila, pri tem pa porabila manj energije. Odličen nasvet za varčevanje z energijo je, da skupaj perete oblačila iz različnih materialov in vklopite program eko pranje. S tem zmagata vaša garderoba in okolje.
 • Kadar je to mogoče, pustite, da delo opravi narava. Oblačila sušite na zraku, namesto da vedno uporabite sušilni stroj. S tem boste privarčevali energijo in hkrati pomagali ohraniti tkanine in barve oblačil. 
 • Oblačila, ki ste jih nosili, a niso zares umazana, morate morda le osvežiti. Uporaba funkcije s paro vašega pralnega stroja lahko učinkovito očisti oblačila in podaljša njihovo življenjsko dobo brez prekomernega pranja in porabe vode. 
 • Če morate odstraniti trdovratne madeže, lahko to morda naredite ročno z naravnimi sestavinami

Organizacija omare je več kot le premikanje oblačil naokrog. Uporaba pametnih rešitev za shranjevanje in recikliranje ali doniranje odsluženih kosov prispeva k urejenemu bivanjskemu prostoru in bolj brezskrbnemu domačemu okolju.