Kako odstraniti madeže iz oblačil z uporabo naravnih sestavin 

Pobrskajte po kuhinjski omarici in odkrili boste, da povsem vsakdanje stvari zlahka odstranijo madeže iz oblačil. Ne potrebujete agresivnih kemičnih čistilnih sredstev, če poznane sestavine lahko opravijo delo enako dobro – in podaljšajo življenjsko dobo vaših oblačil.  
 
V članku najdete praktične nasvete za odstranjevanje madežev iz oblačil z naravnimi sredstvi za odstranjevanje madežev, ki spodbujajo k bolj premišljenemu pristopu k skrbi za oblačila in okolje.  

A guy removing stains

Čista oblačila s čisto vestjo 

Zagotavljanje varnega domačega okolja s čistim zrakom za družino je glavna prioriteta, še posebej če imate otroke, ki so nagnjeni k alergijam.   

Ker si želimo priročnosti, ni prav nič nenavadno, če se v naših omaricah v pralnici najdejo številne različne pršilke, ki obljubljajo hitre rešitve za umazana in poškodovana oblačila.  

Toda ali ste si kdaj vzeli čas in prebrali nalepko? Čeprav komercialna sredstva za odstranjevanje madežev z močnimi kemikalijami in umetnim vonjem dajejo rezultate, niso vaša edina možnost. 

Obstaja čistejši in naravnejši način, da iz oblačil odstranite madeže. 

Ko izveste, da je mogoče učinkovito odstraniti večino madežev z vsakdanjimi sestavinami, lahko sprejmete informirano odločitev glede načina odstranjevanja madežev doma – tako vam je prihranjena pot do oddelka čistil v trgovini. 

7 naravnih odstranjevalcev madežev, ki zagotavljajo rezultate 

Poenostavite si pranje perila s temi sedmimi naravnimi odstranjevalci madežev, ki učinkovito čistijo vaša oblačila.

1. Sol – učinkovito sredstvo za vpijanje madežev 

Ta vsestranska naravna sestavina, natrijev klorid, pomaga vpiti trdovratne madeže, kot je rdeče vino. Prav tako odstrani neprijetne vonjave in deluje proti nabiranju statične elektrike med pranjem oblačil. 

 • Po madežu posujte sol, da vpije polito tekočino. Sol je odlično naravno sredstvo za odstranjevanje madežev iz oblačil. 
 • Ker deluje protibakterijsko, med čiščenjem prav tako ubije bacile. 

2. Destiliran beli kis – večnamensko čistilno sredstvo 

Od umazanije do neprijetnih vonjav – destiliran beli kis iz lokalne trgovine vam pomaga na naraven način skrbeti za perilo.

 • Beli kis zmehča umazanijo in lepilo ter učinkovito nevtralizira neprijetne vonjave 
 • Prav tako odstrani ostanke mile, zato je blago očitno mehkejše – na naraven način 

3. Soda bikarbona – prvak naravnega čiščenja  

Soda bikarbona, poznana tudi kot jedilna soda, je vsestransko naravno sredstvo za čiščenje in kuhanje, ki nam ga ne sme nikoli zmanjkati. 

 • Sodo bikarbono lahko zmešate v pasto, s katero odstranite madeže z oblačil
 • Nevtralizira neprijetne vonjave, prav tako pa deluje kot nežno strgalo za odstranjevanje umazanije 

4. Limonin sok – sveže in učinkovito sredstvo za odstranjevanje madežev  

Limonin sok s priljubljenim vonjem vam lahko pomaga, da bodo vaša oblačila ostala svetlejša dalj časa. Limone ohranite sveže tako, da jih zavijete v folijo in jih do uporabe date v poseben predal za zelenjavo. 

 • Limone lepo dišijo in vsebujejo kislino, ki hitro in enostavno odstrani madeže
 • Uporabite limonin sok za posvetlitev belih oblačil 

5. Koruzna moka – običajen škrob za kuhanje s čistilno močjo  

Koruzna moka odstrani mastne madeže in vpije maščobo – te madeže je običajno najtežje odstraniti.

 • Posujte jo po oblačilu, da vpije mastne madeže 
 • Za bolj trdovratne madeže zmešajte koruzno moko in vodo v pasto

6. Trdo milo – tradicionalna, a zanesljiva metoda za predhodno čiščenje madežev 

Milo za perilo je izdelano iz naravnih sestavin, kot sta sol in kokosovo olje, in lahko učinkovito zmehča madeže pred pranjem.  

 • Milo navlažite z vodo, nato pa ga nežno vtrite v madež 
 • Po vsaki uporabi milo shranite v suho plastično posodo, da ga boste lahko uporabljali dalj časa 

7. Gazirana voda – naravni odstranjevalec madežev z mehurčki  

Plastenka gazirane vode iz hladilnika je odličen pripomoček za odstranjevanje madežev, ki zahtevajo hitro ukrepanje.  

 • Šumeča in rahlo kisla gazirana voda lahko pomaga odstraniti madeže, kot so kavni
 • Hitro ukrepajte pri svežih madežih – madež najprej popivnajte, nato pa na madež polijte gazirano vodo
   

Oblačila si zaslužijo dolgo življenje. Z naravnimi odstranjevalci madežev lahko zlahka poskrbite za čim manj znakov obrabe na svojih najljubših oblačilih, zato vam ni treba kupiti novih. Tedensko pranje perila tako postane bolj premišljena in dolgoročna nega perila.  
 

Kako odstraniti madeže iz oblačil – rešitve za vsako vrsto blaga  

Varne in naravne sestavine, ki odstranijo madeže, podaljšajo življenje oblačil in so boljše za naše domače okolje. Predstavljamo vam nekaj načinov, kako lahko poskrbite, da bodo vaša oblačila videti kot nova. 

Beli bombaž  

Rumene madeže odstranite tako, da oblačilo namočite v sodo bikarbono ali beli kis, zmešan z vrelo vodo (v razmerju 1 : 16). Pustite, da se namaka čez noč, nato pa oblačilo operite kot običajno. 
 
Limonin sok je naravni odstranjevalec madežev iz oblačil in učinkovito posvetli bela oblačila. Namočite oblačila v limonin sok, zmešan z vodo v razmerju 1 : 32, nato pa oblačila operite kot običajno.   

Laneno blago in bombaž  

Za odstranjevanje madežev zmešajte sodo bikarbono z nežnim in okolju prijaznim detergentom v skledi tople vode in namočite lanena ali bombažna oblačila. 

Poliester 

Sintetična vlakna so navadno najbolj odporna proti madežem. A pri nekaterih madežih, kot so stari madeži znoja, potrebujete dodatno pomoč. Oblačila namočite v mešanico nežnega in okolju prijaznega ali rastlinskega detergenta za pomivanje posodo, kisa in vode. Madež nežno zdrgnite z mehko zobno ščetko. 

Barvna oblačila  

Ko se odločate, kako odstraniti madeže iz oblačil v več različnih barvah, velja preizkusiti izbrani odstranjevalec madežev najprej na majhnem delu oblačila. Nekatere barve lahko zbledijo, če na primer uporabite limonin sok. Beli kis je navadno varnejša alternativa. 

Svila in občutljivo perilo 

Svilo ali občutljive tkanine morate negovati z nežnimi odstranjevalci madežev, kot sta soda bikarbona in detergent za pomivanje posode. Preden začnete odstranjevati madeže na občutljivem perilu, vedno naprej testirajte odstranjevalec na majhnem delu perila. Za najboljše rezultate ga nežno drgnite s prsti, tkanin ne krtačite.  

Volna 

Da odstranite madeže z volnenih oblačil, čisto krpo previdno navlažite z destiliranim belim kisom in madež popivnajte – nikoli ga ne drgnite. Nato sledite navodilom za nego perila na etiketi. 

Semiš 

Da odstranite nemastne madeže s semiša, namočite mehko gobico v mešanico kisa in vode ter madež nežno popivnajte. Ko se madež posuši, ga odstranite s krtačko za semiš. Pri oblačilih iz semiša preverite etiketo – nekatera morda niso primerna za pranje in morajo biti profesionalno kemično očiščena. 

Pripomočki za enostavno odstranjevanje madežev  

Odstranjevanje madežev je zelo enostavno, še posebej, če imate pri roki gospodinjske pripomočke.  
 

 • Majhno mehko krtačo (na primer zobno krtačko) za majhne madeže  
 • Večjo krtačo z grobimi ščetinami za odstranjevanje trdovratne umazanije in madežev
 • Mehke in vpojne krpe, kot so stare čiste krpe za umivanje obraza, ki jih ne uporabljate več
 • Eno ali dve prazni plastični pršilki

Kako pripraviti domač odstranjevalec madežev? 

Ste kdaj vzeli perilo iz stroja in opazili, da so madeži še vedno tam? Niste edini. 
 
Če madež pred pranjem v pralnem stroju obdelate, je verjetneje, da bo odstranjen brez večkratnega pranja. Doma lahko zlahka pripravite odstranjevalec madežev iz običajnih gospodinjskih sestavin.
 

 • Pršilko napolnite z destiliranim belim kisom. S kisom popršite rumene madeže pod pazduhami ali plesen
 • Za odstranjevanje madežev voska v pršilki zmešajte isto količino kisa in vode. Na madež dajte list papirja za peko in s pomočjo toplega likalnika odstranite čim več voska. Nato ostali vosek odstranite z mešanico kisa in vode
 • Za vsestranski odstranjevalec madežev zmešajte sodo bikarbono, malce limoninega soka in detergent za pomivanje posode. Hranite ga v pršilki in uporabite na oblačilih pred rednim pranjem v pralnem stroju 

Priprava lastnega naravnega odstranjevalca madežev je preprosta. V pršilki lahko zmešate destiliran beli kis, detergent za pomivanje posode in vodo, jo označite in shranite v omarico. 

Točkovno čiščenje – naravne rešitve za odstranitev trdovratnih madežev 

Preprosto točkovno čiščenje je pogosto vse, kar potrebujete, ko se srečujete z izzivom odstranjevanja madežev iz oblačil. Namesto da operete celotno oblačilo, iz njega le odstranite madež. 
 
Učinkovito sredstvo za točkovno čiščenje, ki ga lahko zlahka pripravite sami, je pasta iz sode bikarbone in kisa. Pasto namažite na madež in pustite, da nekaj časa deluje, potem pa oblačilo operite kot običajno. 
 
Močna kombinacija za odstranjevanje madežev je kombinacija limoninega soka in soli, zahvaljujoč protibakterijskemu delovanju limone in abrazivnim lastnostim soli. 
 
S točkovnim čiščenjem se osredotočite na madeže, zato vam ni treba oprati celega oblačila, s čimer prihranite vodo in energijo, hkrati pa podaljšate življenjsko dobo oblačil.    

Pogosto zastavljena vprašanja o odstranjevanju madežev iz oblačil  

Tukaj boste našli odgovore na najpogostejša vprašanja glede učinkovitega odstranjevanja madežev iz oblačil s pomočjo domačih odstranjevalcev madežev.  
 
Identificirajte madež, nato pa uporabite najboljše naravne odstranjevalce madežev, da iz oblačil očistite madež. 

Kaj je najboljši način za odstranjevanje madežev iz belih oblačil? 

Točkovno čiščenje z mešanico limoninega soka in sode bikarbone. Za večje madeže pa lahko tudi zmešate vrelo vodo s sodo bikarbono in bela oblačila namakate čez noč. Nato oblačila operite kot običajno. 

Kako lahko z domačimi odstranjevalci iz oblačil odstranim stare oljne madeže? 

Mešanica sode bikarbone, limoninega soka in malo detergenta za pomivanje posode odstrani večino oljnih madežev. 

Kaj je najboljši način za odstranjevanje zasušene paradižnikove omake iz oblačil?  

Oblačilo temeljito namakajte v topli vodi, nato pa po njem popršite kis. Oblačilo naj se pred pranjem namaka. 

Kako lahko iz oblačil odstranim mastne madeže?  

Uporabite koruzno moko, da vpije maščobo. Koruzno moko skrtačite iz oblačila. Oblačilo sperite z mrzlo vodo, nato pa ga operite kot običajno. 

Ali iz oblačila lahko odstranim travni madež? 

Pasto iz sodbe bikarbone in kisa z zobno krtačo vrtite v madež. Nato oblačila operite kot običajno pri najvišji priporočeni temperaturi.

Kako lahko iz oblačil odstranim kavne madeže? 

Mešanica detergenta, kisa in vode pomaga odstraniti kavne madeže iz oblačil.  

Kaj je najlažji način, da iz belih oblačil odstranim rumene madeže?  

Oblačila čez noč namočite v mešanico limoninega soka in vode, nato pa jih operite kot običajno.  

Kako lahko iz oblačil odstranim rdeče vino?

Madež popivnajte. Prekrijte ga s soljo ali sodo bikarbono. Madež znova popivnajte, nato pa ga operite kot navadno.

 

* Pri mešanju predlaganih sestavin bodite previdni. Electrolux ne prevzema nobene odgovornosti za kakršnekoli napake ali nesreče, ki se lahko pri tem zgodijo.