Kako se znebiti neprijetnih vonjav v hladilniku – naravni pristop 

Ali ste kdaj odprli svoj hladilnik in vas je pričakal neprijeten vonj? Niste edini. Neprijetne vonjave v hladilniku so lahko več kot nevšečnost – lahko nakazujejo, da je treba vašo napravo temeljito očistiti. Ne glede na to, ali gre za vztrajen vonj po ribah ali kislem mleku, vam bomo podrobno predstavili, kako lahko na enostavne načine preženete neprijetne vonjave iz hladilnika za vedno svež zrak v prostoru brez neprijetnih vonjav.  

A man opening a refrigerator

Pogosti razlogi za nastanek neprijetnih vonjav v hladilniku  

Ostanki hrane, pozabljene škatle z naročeno hrano in izdelki čez rok trajanja lahko v hladilniku ustvarijo neprijeten vonj. Ta živila se lahko pokvarijo oz. se čez čas začnejo razkrajati, ob tem pa se sproščajo neprijetne vonjave. 

Če hladilnik redno čistite in hitro pobrišete polite madeže ali drobtine, potem hladilnik ne more postati gojišče bakterij in plesni, oboje pa neslavno povzroča neprijetne vonjave v hladilniku. Tudi v predalu za zelenjavo so lahko pozabljena živila, ki čez čas prispevajo k splošnemu neprijetnemu vonju. 

Včasih neprijetne vonjave lahko nastanejo zaradi težave s hladilnikom, kot je pokvarjeno tesnilo. Preverite, ali je tesnilo vrat poškodovano ali razpokano. V tem primeru morate zamenjati tesnilo ali pa poklicati serviserje in se dogovoriti za servis naprave.

Kako se na naraven način znebiti neprijetnih vonjav v hladilniku – 9 učinkovitih rešitev 

Temeljito čiščenje hladilnika bi moralo biti na tedenskem seznamu opravil za čiščenje hiše. Za čas med čiščenji pa lahko uporabite te naravne sestavine za odganjanje neprijetnih vonjav in tako ves čas ohranjate svež in zdrav hladilnik. Ohranite svojo hrano svežo in družino zdravo s temi enostavnimi nasveti. 

1. Mleta kava – naravno sredstvo za vpijanje neprijetnih vonjav  

Mleta kava slovi po svoji zmožnosti vpijanja in nevtralizacije neprijetnih vonjav, zato je odlična rešitev za odstranjevanje vonjav iz hladilnika. Na krožnik dajte kavno usedlino in ga postavite v hladilnik za 24 ur, da učinkovito odstranite neprijetne vonjave.  
 
Nato lahko uporabite uporabljeno kavno usedlino kot naravno gnojilo za sobne rastline. 

2. Tehnika uporabljene čajne vrečke 

Uporabljene vrečke čaja lahko presenetljivo dobro odstranijo neprijetne vonjave iz hladilnika. Dajte jih v odprto posodo ali majhno skledo in jo postavite v hladilnik. Čajni listi vpijejo in nevtralizirajo neprijetne vonjave, zato je v vašem hladilniku spet svež vonj. Za ohranjanje učinkovitosti zamenjajte čajne vrečke vsak dan. 

3. Soda bikarbona, ultimativno naravno sredstvo za čiščenje in odstranjevanje vonjav

Sodo bikarbono lahko uporabite za odstranjevanje trdovratnih madežev in kot naravno sredstvo za odstranjevanje neprijetnih vonjav. V hladilnik dajte odprto škatlo, da vpija neprijetne vonjave, zamenjajte pa jo vsake tri mesece.  

4. Limona, soda bikarbona in sol – močna kombinacija

S kombinacijo limone, sode bikarbone in soli lahko hitro in učinkovito odstranite neprijetne vonjave in hkrati napolnite hladilnik s svežim vonjem. To metodo uporabite za odstranjevanje vonja po ribah in drugih trdovratnih neprijetnih vonjav v hladilniku:    

 • Limono narežite na 2–3 cm debele rezine  
 • Po rezinah limon posujte 2–3 jedilne žlice sode bikarbone in soli  
 • Rezine damo na plitek in nepokrit krožnik in ga damo v hladilnik za do 6 dni 
   

Bolj svež vonj boste opazili že v nekaj urah. Odlična alternativa limoni je pomaranča.  

5.  Moč vpijanja vonjav ovsene kaše

Presenetljivo, ovsena kaša ni samo odličen zajtrk – prav tako učinkovito odstranjuje vonjave iz hladilnika.
 
Ovsena kaša lahko vpija vonjave, olje in tekočine, zato je odlično naravno čistilno sredstvo. Nekuhano ovseno kašo damo v odprti posodi v hladilnik in jo tam pustimo, da odstranjuje neprijetne vonjave. Ovsena kaša bo postopoma vpila neželene vonjave. 

6. Aroma vaniljevega ekstrakta

Nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta lahko povsem spremeni vaš hladilnik. Navlažite eno ali dve bombažni blazinici in ju dajte v plitko posodo, ki jo postavite v zadnji del hladilnika. To bo ustvarilo naraven in prijeten vonj. 

7. Kis za odstranjevanje neprijetnih vonjav  

Kis, vsestranska sestavina, ni učinkovit le pri odstranjevanju madežev, ampak tudi pri nevtralizaciji neprijetnih vonjav iz hladilnika.  
 
Majhno papirnato brisačko namočite v kis. Dajte jo v odprto posodo in postavite v hladilnik. Kislina v kisu odlično vpija in odstranjuje močne vonje, zato je kot nalašč za vztrajne neprijetne vonjave.  
 
Za vedno svež zrak papirnato brisačko, namočeno v kis, zamenjajte vsakih nekaj dni.

8. Odstranite vonjave iz hladilnika s krompirjem 

Krompir je učinkovito sredstvo proti vonjavam iz hladilnika. Njegova prepustna narava mu omogoča, da deluje kot sredstvo za vpijanje neprijetnih vonjav. Krompir olupite in ga narežite na majhne kose, te pa razporedite na plitek krožnik v hladilniku.  
 
Krompir zamenjajte vsak dan, da bo vaš hladilnik imel svež in čist vonj. 

9. Oglje naravno nevtralizira neprijetne vonjave 

Oglje je poznano po svojih čistilnih lastnostih in lahko pomaga odstraniti neprijetne vonjave iz hladilnika.  
 
Propustna struktura oglja omogoča vpijanje številnih različnih neprijetnih vonjav. Dve skodelici oglja, ki ga uporabljate za žar, dajte v nepokrito posodo in jo postavite v zadnji del hladilnika. Ne pozabite povedati svoji družini, še posebej otrokom, da je oglje namenjeno odstranjevanju neprijetnih vonjav, zato da ga ne zamenjajo za hrano. 
 
S pomočjo teh praks bo vaš hladilnik vedno dišal sveže, prav tako pa s tem prispevate k bolj trajnostni in zdravi kuhinji. 

5 ključnih nasvetov za preprečevanje neprijetnih vonjav v hladilniku 

Redno čiščenje bo ohranilo vaš hladilnik in živila v optimalnem stanju. Predstavljamo vam nekaj enostavnih in praktičnih nasvetov za preprečevanje neprijetnih vonjav v hladilniku. 

1. Začnite z globinskim čiščenjem hladilnika

Ko se soočite z neprijetnimi vonjavami v hladilniku, najprej iz njega zložite vsa živila. Preverite roke trajanja in zavrzite vso pokvarjeno hrano ali hrano s poteklim rokom trajnosti v koš oz. kompost.  
 
To je prav tako odličen trenutek, da se organizirate in preverite, kaj že imate, zato da veste, kaj morate dodati na nakupovalni seznam. 
 
Očistite stene in notranjost hladilnika s pršilko, napolnjeno s kisom in vodo. Snemljive police in predale dobro operite v kuhinjskem koritu z vodo in detergentom, nato pa jih znova vstavite in prilagodite lastnim potrebam.  
 
Če potrebujete več prostora za shranjevanje, je to odličen trenutek, da razmislite o nakupu druge dodatne opreme za hladilnik, ki je zasnovana za to, da vaša živila ohranja sveža dalj časa.  
 

2. Sledite načelu »prvi noter, prvi ven«

Starejše in pokvarljive izdelke postavite spredaj in tako zmanjšajte količino živilskih odpadkov, saj jih boste tako lažje porabili pred iztekom roka trajanja. To spodbuja premišljeno potrošnjo veliko bolj kot sama organizacija. 
 
Predstavljamo vam nekaj tedenskih navad, s katerimi se boste vi in vaša družina lahko izognili zavrženi hrani in gospodarneje nakupovali hrano. 
 

 • Preden ostanke ali odprto embalažo date v hladilnik, jih označite z datumom, zato da jih boste lažje prepoznali in tako najprej porabili starejše izdelke
 • Redno pregledujte, kaj imate v hladilniku. Tako ne boste le videli, kaj morate kmalu porabiti, ampak boste prav tako opazili prve znake kvarjenja
 • Čiščenje hladilnika naj postane del vašega tedenskega seznama opravil za čiščenje 
 • Razmislite o uporabi prosojnih posodic za shranjevanje. Vsebina vas lahko vizualno opomni, kaj je treba porabiti  
   

3. Upravljajte stopnjo vlažnosti za podaljšanje svežine živil  

Razumevanje in uporaba namenskih območij hladilnika lahko izdatno pripomore k daljši življenjski dobi hranil.  
 
Predali za ohranjanje svežine so na primer zasnovani kot popolno okolje za sadje in zelenjavo. V njih je upravljana raven vlažnosti, poleg tega pa se sprošča odvečna vlaga, kar zmanjšuje kondenzacijo in preprečuje prezgodnje gnitje. 
 
Ne pozabite, previsoka stopnja vlage lahko povzroči plesen, medtem ko prenizka lahko povzroči, da živila venijo. 
 
Police na vratih hladilnika so kot nalašč za različne omake, zadnji in spodnji del hladilnika pa sta primerna za meso in mlečne izdelke. Vedno upoštevajte navodila iz priročnika za optimalno shranjevanje živil. 

4. Pravilno shranjevanje za dolgotrajno svežino 

Če so živila shranjena v nepredušni posodi ali ustrezno zatesnjeni embalaži, živila z močnim vonjem, kot sta sir in čebula, ne vplivajo na druge izdelke. 
 
Pravilna tesnitev prav tako pomaga zadržati vlažnost in okus živil, kar izboljša njihovo splošno kakovost in varnost.  
 
Dodatna oprema za hladilnik, kot so posode za vakuumsko shranjevanje iz materialov, primernih za živila, pride še kako prav. So odličen korak proti odstranitvi vseh neprijetnih vonjav iz hladilnika. 

5. Ohranjanje optimalne temperature 

Ohranjanje prave temperature v hladilniku je ključnega pomena. Nastavite 4 °C ali manj, da upočasnite rast bakterij. Nekatera živila, kot je meso, morda zahtevajo nižjo temperaturo, okoli -2 °C, medtem ko je za določeno sadje najboljše, da je shranjeno pri okoli 7 °C. 
 
Temperaturo naprave preverite v okviru tedenskega čiščenja. Če je temperatura višja, lahko pride do nastanka bakterij, kar povzroča plesen in neprijetne vonjave. 

Pogosta vprašanja – Kako se znebiti neprijetnih vonjav v hladilniku 

Kaj povzroča neprijetne vonjave v hladilniku? 

Da ugotovite, kako se lahko znebite neprijetnih vonjav v hladilniku, morate najprej ugotoviti, kaj jih povzroča. 
 
Neprijetne vonjave v hladilniku običajno nastanejo zaradi bakterij in plesni, pogosto tudi zaradi kvarjenja hrane ali previsoke stopnje vlažnosti. Plastična notranjost je nagnjena k vpijanju teh neprijetnih vonjav.
 
Redno čiščenje, vključno z vzdrževanjem zračnega filtra in filtra za vodo vsaj vsakih šest mesecev, je ključnega pomena za preprečevanje neprijetnih vonjav v hladilniku. 

Poleg tega mora marsikdo izmed nas med čiščenjem hladilnika preveriti tudi pladenj, kamor kaplja voda. Pladenj je pod hladilnikom in lovi vlago od kondenzacije, ki lahko povzroči plesen ali neprijetne vonjave.

Kako se lahko znebim vonja po ribah v hladilniku?

Če ribe niso pravilno shranjene v hladilniku, lahko začnejo močno smrdeti. Morajo biti tesno zavite, najbolje v vakuumsko zaprti vrečki, in pospravljene v najhladnejši del hladilnika ali zamrzovalnika, če jih ne nameravamo uporabiti v dnevu ali dveh. 
 
Iz hladilnika vzemite vsa živila in z vodo sperite snemljive pladnje in police, da se znebite vonja po ribah. Notranje stene sperite z mešanico iz polovice kisa in polovice vode. Živila zložite nazaj v hladilnik in na polico hladilnika postavite krožnik z rezinami limone, sodo bikarbono in soljo ter ga pustite v hladilniku en teden, dokler ne izgine vonj po ribah. 
 
Naravne antibakterijske lastnosti limone in zmožnost odstranjevanja neprijetnih vonjav so kot nalašč za nevtralizacijo tudi najtrdovratnejših vonjav, prav tako pa oddaja osvežilen vonj po čistem. 

Kako naj odstranim neprijetne vonjave iz predala zamrzovalnika?

Najprej izključite zamrzovalnik iz napajanja in iz njega vzemite vsa živila ter jih dajte v posodo z ledom, da se ne odtalijo. Nato zmešajte toplo vodo s sodo bikarbono ali kisom, v mešanico namočite čisto krpo in z njo očistite predal zamrzovalnika ter odstranite vse neprijetne vonjave.  
 
V predal dajte olupke citrusa, kot je pomaranča, mandarina ali limona, za svež vonj.  

Ali lahko za odstranjevanje smradu iz hladilnika lahko uporabim limeto?

Absolutno! Da očistite police hladilnika, iztisnite limetin sok na krpo ali brisačko in jih obrišite. Lahko pa v skledo date nekaj rezin in jih pustite v hladilniku, da limeta vpija neprijetne vonjave. Navadno traja nekaj ur, preden opazite, da je v hladilniku očitno manj neprijetnih vonjav. 

Kako pogosto naj čistim hladilnik, da preprečim neprijetne vonjave?  

Da preprečite neprijetne vonjave, hladilnik v celoti očistite vsaj enkrat na tri mesece. Če pa opazite polito tekočino, drobtine ali znake kvarjenja živil, je najbolje, da te dele očistite takoj.  
 
Redno sprotno čiščenje izvajajte tedensko, na primer brisanje polic in predalov. Takrat prav tako preverite, ali so v hladilniku izdelki s poteklim rokom trajanja. Ne pozabite, čistejši hladilnik lepše diši in zagotavlja bolj zdravo okolje za shranjevanje živil. 

Ali iz hladilnika lahko preženem vonj po pokvarjenem mleku?

Da, vonj pokvarjenega mleka lahko odstranite iz hladilnika.  
 
Najprej zavrzite mleko, ki mu je potekel rok trajanja, in druge pokvarjene izdelke. Polico, kjer hranite mleko, očistite z mešanico vode in kisa (50/50) ali vodo, zmešano s sodo bikarbono. 
 
Po koncu čiščenja v hladilnik postavite posodo z ogljem, kavno usedlino ali mešanico sode bikarbone in limoninega soka, da vpije neprijetne vonjave    
 
Ta naravna sredstva za odstranjevanje neprijetnih vonjav učinkovito nevtralizirajo in odstranijo vonj pokvarjenega mleka.