Varčevanje energije med pranjem – zakaj je pomembno prati pri 30 stopinjah?  

Ali ste kdaj pomislili, da lahko uživate v čistih in barvitih oblačilih, tudi če znatno znižate temperaturo pranja? Pranje pri 30 stopinjah je točka, kjer se srečata učinkovitost in trajnost, brez kompromisov pri rezultatih, ki jih pričakujete. 

30 degrees washing symbol and clothes in the background

Pranje pri 30 stopinjah – okolju prijazna revolucija   

Gospodinjski aparati so odgovorni za približno 30 % globalne porabe energije. To presenetljivo dejstvo izpostavlja pomembnost vsake odločitve, ki jo sprejmemo doma, in našega pristopa k porabi energije.  

Dnevi rigoroznega pranja pri visokih temperaturah so minili. Čas je, da sprejmemo idejo, da pranje pri 30 stopinjah lahko poskrbi za čista in sveža oblačila. 
 
Majhne spremembe pri gospodinjskih opravilih in nove navade hitro postanejo rutina in močno vplivajo na varčevanje z energijo ter posledično poskrbijo za nižji račun za elektriko.

Odlični rezultati pranja pri 30 stopinjah    

Nova generacija pralnih strojev zagotavlja učinkovito pranje pri nižji temperaturi, hkrati pa z enim ciklom poskrbi za vaša oblačila in okolje.   
 
Znižanje temperature pranja na 30 stopinj poskrbi za čista oblačila in odlične rezultate – ključ do tega je inovativna tehnologija, zahvaljujoč kateri smo lahko brez skrbi glede zmogljivosti čiščenja pri nižji temperaturi, hkrati pa nam pomaga doseči naše cilje za bolj trajnosten slog življenja. 
 
Omogoča nam, da združimo okolju prijazno življenje z udobjem in učinkovitostjo, ki si ga vaša družina zasluži. 

Zakaj je pranje pri 30 stopinjah tako pomembno? 

Ta sprememba pri vašem načinu pranja perila izdatno koristi vsem: 

Privarčuje energijo in zniža izpuste  

Pranje pri 30 stopinjah Celzija je preprost, a zelo učinkovit korak, s katerim znižamo račun za elektriko in izpuste ogljika. Gre za majhno spremembo, ki pa močno vpliva na naš okoljski odtis. 

Zmanjša pogostost potrebe po nakupu novih oblačil s hladnejšim pranjem 

Nižje temperature so nežnejše do oblačil, zato barve ostanejo svetle, tkanine pa v boljšem stanju. To pomeni, da bodo naša oblačila videti kot nova dalj časa, zato nam ne bo treba kupovati novih. 

Ščiti naše oceane  

Pranje s hladnejšo vodo lahko pomaga zmanjšati količino mikroplastike, ki se sprošča med pranjem. To pomaga zaščititi življenje v oceanih in ohranja našo vodo čistejšo.

Prednosti pranja oblačil pri 30 stopinjah    

Pranje perila pri nizki temperaturi podaljša življenjsko dobo vaših najljubših oblačil in zmanjša porabo energije. Sodobni pralni stroji zagotavljajo odlične rezultate pranja pri 30 stopinjah Celzija, brez kompromisov pri rezultatih, ki jih pričakujete.  

V nadaljevanju preberite, kako pranje pri 30 stopinjah ne samo premaguje vsakodnevne izzive pri pranju perila v zaposlenem gospodinjstvu, ampak to počne zlahka, hkrati pa ponuja dodatne koristi.

1. Manjša poraba energije 

Če izberete nižjo temperaturo pranja, vstopate v prihodnost, v kateri je vaše gospodinjstvo del rešitve za globalni izziv. Pranje pri 30 stopinjah porabi veliko manj energije kot pranje pri višjih temperaturah. S tem naredite velik korak proti bolj trajnostnemu življenjskemu slogu. 
 
Gre za majhno dejanje, ki pa ima lahko velik vpliv, če ga stori na milijone gospodinjstev. 

2. Znižanje stroškov elektrike

Pranje pri 30 stopinjah je učinkovita strategija za zniževanje računa za elektriko. Hladnejše temperature zahtevajo manj elektrike, zato boste znižali svoje mesečne stroške. S tem ko samo izberete nižjo nastavitev temperature na pralnem stroju, boste naredili pomemben korak proti izdatno nižjim stroškom. 

3. Učinkovito čiščenje celo pri 30 stopinjah  

Pogosta zmota je, da samo pranje pri visoki temperaturi lahko zagotovi brezhibne rezultate. Napredna tehnologija okolju prijaznih pralnih strojev omogoča, da perilo iz stroja pride čisto, prav tako pa izdatno zmanjša tveganje za krčenje in bledenje. Oblačila ostanejo živahnih barv dalj časa. 

4. Daljša življenjska doba oblačil

Nižje temperature vode so nežnejše do oblačil in podaljšajo njihovo življenjsko dobo. Kadar so oblačila videti kot nova dalj časa, je manj verjetno, da bomo pogosto kupovali nove kose. 

5. Preprosto pranje perila z manj tveganja za poškodbo oblačil

Pranje pri 30 stopinjah je bolj varno za vaša oblačila, celo če skupaj perete oblačila različnih barv. Celo mešano perilo je videti sveže in barvito, občutljivo perilo pa je manj obrabljeno. 

Razvijanje trajnostnih pralnih navad doma 

Številni izmed nas smo že sprejeli nove pralne navade in peremo samo, ko je stroj poln, izbiramo nižje temperature pranja in nočne cikle za manjšo porabo energije. Pogosto se odločimo za sušenje perila na prostem, namesto da bi uporabili sušilni stroj, kar še dodatno odseva naše zaveze okolju. 
 
Poročilo Resnica o pranju perila, objavljeno leta 2023, izpostavlja, da če bi 52 % evropskih gospodinjstev, ki še vedno večinoma perejo pri 40 °C in več (kar je manj od 63 % leta 2021), uporabljalo nižjo temperaturo pranja, bi to imelo enak učinek, kot če bi s cest umaknili milijon avtomobilov z motorjem na notranje zgorevanje. 

Ti neverjetni podatki spodbujajo vsa gospodinjstva, da osebno sodelujejo v boju proti podnebnim spremembam.

Pranje perila doma – kako ga izboljšati  

Morda težko verjamete, a vsako gospodinjstvo, veliko ali majhno, lahko naredi razliko, ko gre za porabo virov. Sledite tem preprostim nasvetom za pozitiven vpliv na okolje. 

  • Perite pri 30 stopinjah Celzija ali manj 
  • Ko menjate gospodinjske aparate, izberite nove iz visokega energijskega razreda
  • Namesto da oblačila operete, jih osvežite s kratkim pranjem pri nizki temperaturi ali pa uporabite kratek cikel s paro. Kadar je mogoče, le odstranite madeže s pomočjo naravnih sestavin 
  • Poučite se o funkcijah svojega pralnega stroja in karseda izkoristite vsako nastavitev. Kadar je potrebno celovito pranje, se prepričajte, da je boben povsem poln, in izberite eko program, da karseda zmanjšate porabo energije med pranjem 
  • Oblačila nosite dalj časa med posameznimi pranji, da zmanjšate porabo virov
  • Izkoristite časovnik pralnega stroja, da nastavite izvajanje pranja v večernih urah, ko je cena elektrike običajno nižja

Kako izbrati pravi pralni stroj za pranje pri 30 stopinjah 

Ko pride čas za nakup novega pralnega stroja, izbira popolnega pralnega stroja za vaš dom zahteva pravo mešanico inovativnosti in preprostosti. Še nikoli ni bilo lažje poskrbeti, da je vaše pranje perila bolj učinkovito in hkrati bolj prijazno do okolja. 

  • Iščite modele z okolju prijaznimi funkcijami pranja, ki ustrezajo vašim potrebam. Prilagodljive nastavitve zagotavljajo vsakemu oblačilu nego, ki si jo zasluži
  • Še ena zelo pomembna stvar je energetska učinkovitost, saj vam to omogoča, da znižate svoje stroške in hkrati živite bolj okolju prijazno življenje
  • Izberite pralni stroj z intuitivnim upravljanjem in funkcijami, ki bo postal uporabniku prijazen del vaše pralnice

Za več pomoči pri izboru novega pralnega stroja preberite naš priročnik za nakup

Pogosta vprašanja – odgovori na največkrat zastavljena vprašanja  

Ali je 30 stopinj dovolj za pranje oblačil? 

Da, 30 stopinj je dovolj za pranje oblačil, še posebej če uporabljate detergente, zasnovane za uporabo pri nizkih temperaturah, in napredne pralne stroje, ki zagotavljajo vrhunske rezultate pri nizkih temperaturah.  

Ali lahko perem volnena oblačila pri 30 stopinjah?

Številna volnena oblačila lahko perete pri 30 stopinjah. A vseeno je pomembno, da sledite navodilom na etiketi, prav tako pa priporočamo uporabo namenskega detergenta za volnena oblačila. 

Ali pranje pri 30 stopinjah velja za hladno pranje? 

Pranje pri 30 stopinjah velja za toplo pranje. Hladno pranje se običajno izvaja pri 20 stopinjah ali manj.

Koliko časa traja pranje pri 30 stopinjah?

Trajanje pranja pri 30 stopinjah je odvisno od stroja in izbranega cikla, tj. 30 minut ali dlje. Najsodobnejši pralni stroji vam omogočajo, da prilagodite čas cikla svojim potrebam.

Ali pranje pri 30 stopinjah ubije bakterije?  

Pranje pri 30 stopinjah morda ne bo ubilo vseh bakterij, a je s pravim detergentom lahko učinkovito, predvsem pri manj umazanih kosih. 

Ali pri 30 stopinjah lahko perem oblačila različnih barv? 

Da, pri 30 stopinjah lahko perete oblačila različnih barv, a bodite previdni. Vedno je najbolje, da belo perilo in perilo svetlih barv perete ločeno od barvnih kosov.