Enostavni nasveti za varčevanje z energijo – karseda izkoristite svoje naprave 

Z upoštevanjem preprostih nasvetov za varčevanje z energijo pri vsakodnevnih domačih opravilih lahko optimizirate učinkovitost naprav in znižate porabo energije – brez kompromisov pri udobju in priročnosti. 

Ker imamo doma toliko opravkov, zlahka spregledamo, koliko energije porabijo naši gospodinjski aparati. Naprave, ki jih uporabljamo vsak dan, kot so pomivalni stroji, pečice in hladilnik, so zelo pomembne, saj omogočajo, da je življenje doma karseda enostavno in brezskrbno. A te naprave lahko predstavljajo velik del naše porabe energije. 

Woman loading an Electrolux washing machine

Varčevanje energije doma – štirje nasveti, ki naredijo razliko  

Upoštevajte naše nasvete za varčevanje z energijo in skupaj lahko ustvarimo boljši način življenja za naše otroke in prihodnje generacije.  

1. Začnite uporabljati energetsko učinkovite naprave

Ko napoči čas za zamenjavo gospodinjskih aparatov, ne pozabite na prednosti uporabe energetsko učinkovitih izdelkov. Čeprav je začetna cena rahlo višja, boste privarčevali z opazno razliko na položnici za elektriko. 

Izbirajte med izdelki v visokem energijskem razredu. Poraba energije naprave je ocenjena na lestvici od A do G, pri čemer je energijski razred z oceno A+++ najbolj učinkovit.

2. Gospodinjske aparate uporabljajte, ko je cena elektrike nizka  

Vprašajte svojega ponudnika elektrike, kako lahko preverite, kdaj je cena elektrike najbolj ugodna. Danes večina ponudnikov nudi prenosljive aplikacije, ki vam omogočajo, da vidite, kdaj je cenovno najbolj učinkovito uporabljati gospodinjske aparate, kot so pomivalni stroji, pralni stroji in sušilni stroji. 

Tako lahko nastavite, da pomivalni stroj začne pomivati pozno zvečer, ko je cena elektrike pogosto nižja. 

3.  Spoznajte funkcije svojih gospodinjskih aparatov  

Pričakujemo, da naši gospodinjski aparati vedno delujejo pri visoki zmogljivosti. Vzemite si čas, da preberete navodila za uporabo naprave in spoznate njene edinstvene funkcije za varčevanje z energijo, ter vedno znova uživajte v najboljših rezultatih.  

Nekateri pralni stroji na primer ponujajo krajše cikle s paro za perilo, ki ga ni treba popolnoma oprati, kar močno zmanjša porabo vode.

4. Uporabite eko način delovanja za manjšo porabo energije

Na pralnem in pomivalnem stroju poskusite uporabiti eko način delovanja. Med pranjem voda ne postane tako vroča, zato je porabljeno manj energije. A daljši cikel pomivanja/pranja zagotavlja dobre rezultate za ne preveč umazano posodo/perilo. 

Kako varčevati z energijo pri uporabi gospodinjskih aparatov 

Porabo energije lahko zlahka zmanjšate, če malce spremenite svoje navade pri uporabi gospodinjskih aparatov. Upoštevajte te nasvete za varčevanje z energijo pri uporabi najpomembnejših gospodinjskih aparatov in skupaj lahko postanemo bolj energetsko učinkoviti, zmanjšamo stroške elektrike in pozitivno vplivamo na okolje. 

Pomivalni stroj – okolju prijazne navade za čistejši cikel pomivanja 

Odkrijte pametnejše načine za zmanjšanje porabe energije pri uporabi pomivalnega stroja, kot je izbira pravega praška ali tablet za optimalno zmogljivost. Z našimi nasveti lahko poskrbite, da je vsak cikel zmogljiv in energetsko učinkovit.  

 • Uporabite eko način delovanja: Za porabo manj vode in varčevanje energije na pomivalnem stroju vklopite eko način delovanja. Vaša posoda bo enako sijoča, četudi bo cikel trajal nekoliko dlje 
 • Pomivanje zaženite, ko je stroj poln: Pravilno napolnite pomivalni stroj in perite šele, ko je povsem napolnjen. Tako boste prali manjkrat in s tem privarčevali energijo
 • Posodo postrgajte, ne spirajte: Umazane posode ne spirajte v kuhinjskem koritu, preden jo daste v pomivalni stroj. Vaš stroj učinkovito poskrbi za ostanke hrane.  
 • Redno čistite filter: Podaljšajte življenjsko dobo pomivalnega stroja in njegovo pomivalno učinkovitost, tako da skrbite za čistočo filtra 

Pečica – najboljši način za varčevanje z energijo med kuhanjem

Z našimi nasveti za varčevanje z energijo, kot je peka več jed hkrati, lahko postrežete svoje najljubše slane in sladke jedi brez prekomerne porabe energije. 

 • Pecite v serijah: Specite dodatne porcije in jih v posodicah in the fridge or freezer for future meals so nothing goes to waste 
 • Upravljajte temperaturo: Poglejte recept in preverite, ali je pečica nastavljena na pravo temperaturo. Nastavitve z višjo temperaturo porabijo več energije
 • Ne odpirajte vrat pečice: Med peko ne odpirajte vrat pečice. S tem toplota uide, zato mora pečica delovati močneje in porabi več energije
 • Preskočite predgretje: Sodobne pečice se hitro zagrejejo do želene temperature. Pogosto lahko preskočite predgretje in s tem prihranite energijo

Kuhalna plošča – učinkovito kuhanje hitro pripravljenih obrokov  

Karseda izkoristite kuhanje, hkrati pa zmanjšajte porabo energije. Naši praktični nasveti za varčevanje z energijo vam bodo pomagali pripraviti okusne jedi na okolju prijazen način. 

 • Uporabite pokrov za lonce: Lonec pokrijte s pokrovom in zmanjšajte ogenj, da prihranite energijo. 
 • Izberite pravo posodo za kuhanje: Uporabite posodo z ravnim dnom, ki ima enako površino kot kuhališče za učinkovito porazdelitev toplote
 • Načrtujte pripravo jedi: Pripravite hrano vnaprej in štedilnik vklopite, ko so sestavine pripravljene za kuhanje. S tem boste prihranili energijo in preprečili, da bi se zažgalo dno prazne posode. 

Hladilnik – nasveti za varčevanje z energijo pri shranjevanju svežih živil 

Dosezite popolno ravnovesje med shranjevanjem svežih živil in nizko porabo energije. S preprostimi spremembami lahko zagotovite, da hladilnik deluje učinkovito in hkrati živila ostanejo sveža dalj časa.

 • Preverite nastavitev temperature: Vedno upoštevajte priporočeno nastavitev temperature za svoj hladilnik. Najpogosteje je popolna temperatura med 3 in 5 stopinj Celzija. 
 • Hladilnik redno čistite in odmrzujte: Poskrbite, da bo vaš hladilnik čist in brez zmrzali za vedno optimalno zmogljivost 
 • Organizirajte prostor za shranjevanje živil: Izdelke, ki jih uporabljate najpogosteje, kot sta maslo in mleko, pospravite na enostavno dostopno mesto. Tako bodo vrata hladilnika odprta manj časa in porabili boste manj energije
 • Pravilno uporabite predale hladilnika: Uporabite predala in police za pravilno shranjevanje različnih vrst živil. Nekateri hladilniki imajo na primer predal FreshZone, ki zagotavlja popolno okolje za karseda dolgo ohranjanje vsebnosti hranil sadja in zelenjave, kar vodi do manj odpadkov. 

Pralni stroji – pametna poraba energije za bolj čista oblačila 

Spremenite, kako perete perilo, z našimi nasveti za varčevanje z energijo. Brezhibne rezultate lahko dosežete v istem času, a na veliko bolj trajnosten način.

 • Uporabite eko način delovanja: Izberite eko program, da prihranite energijo pri običajno umazanem perilu. Cikel bo trajal dlje, a bo porabljeno manj vode in energije
 • Uporabite pravi detergent za pranje: Formule z odstranjevalci madežev vam zagotavljajo odlične rezultate tudi pri pranju pri nižji temperaturi 
 • Uporabite osveževanje s paro: Izberite funkcijo s paro za kose oblačil, ki jih je treba le osvežiti, in s tem izdatno zmanjšajte porabo energije 
 • Redno čistite filtre: Očistite filtre za vselej optimalno zmogljivost

Sušilni stroj – nasveti za podaljšanje življenjske dobe oblačil 

Sušenje oblačil in varčevanje z energijo gresta z roko v roki, če upoštevate preproste nasvete za varčevanje z energijo, ki jih zlahka vključite v svojo rutino. 

 • Sušite na zraku, kadar je to mogoče: Obešanje oblačil za sušenje na prostem zagotavlja ultimativen prihranek energije. Če pa iščete priročnejšo rešitev, oblačila najprej sušite na prostem, nato pa uporabite kratek program sušenja, da oblačila posušite do konca in s tem prihranite energijo
 • Izberite pravilen program: Vedno izberite program glede na oblačila, ki jih želite sušiti, za optimalno energetsko učinkovitost. Tanjša oblačila, na primer svileno in občutljivo perilo, zahtevajo manj toplote, zato da se ne poškoduje tkanina. Najnovejši pametni sušilni stroji prilagodijo čas in porabo energije na podlagi količine perila, ki ga sušite
 • Redno čistite filtre: Najsodobnejši sušilni stroji vas bodo opozorili, kdaj je treba očistite filtre, za dobro kroženje zraka med sušenjem  

Z majhnimi spremembami v naši dnevni rutini lahko doma privarčujemo energijo in ustvarjamo bolj trajnostno prihodnost. S premišljeno uporabo gospodinjskih aparatov, kot je uporaba eko načina delovanja na pomivalnem stroju, lahko vsi izdatno zmanjšamo porabo energije v svojih domovih.   

Nasveti za varčevanje z energijo za manjše naprave  

Energijo lahko privarčujete tudi med uporabo manjših naprav, ki so del vaše dnevne rutine. Preizkusite te preproste, a učinkovite nasvete: 

Učinkovito vretje in varčevanje energije pri uporabi grelnika vode 

Zavrite le toliko vode, kot jo nameravate uporabiti. Ko kuhate, segrevanje vode v loncu na kuhalni plošči porabi manj energije, kot da v lonec vlijete vrelo vodo iz grelnika vode. 

Vklopite mikrovalovno pečico za hitro kuhanje z minimalno porabo energije 

Uporabite mikrovalovno pečico za energetsko učinkovito kuhanje malih porcij ali segrevanje ostankov.

Odkrijte prednosti počasnega kuhalnika 

Počasno kuhanje je eden izmed najboljših načinov za pripravo okusnih jedi, ki hkrati izdatno zmanjša porabo energije.

Pri sesanju razmišljajte o porabi energije 

Zbiralnik za prah redno menjajte ali praznite, zato da bo sesalnik vedno deloval učinkovito. Filtre čistite in menjajte po potrebi. Sesalnike s polnilnimi baterijami lahko napolnite takrat, ko je cena elektrike najnižja, kar je običajno pozno zvečer ali ponoči.  

Zadihajte svež zrak s čistilcem zraka 

Za optimalno delovanje čistilec zraka postavite v središče prostora, kjer je dober pretok zraka, in stran od sten in kotov.

Uporaba energetsko učinkovitih naprav, upoštevanje nasvetov za varčevanje z energijo doma in majhne spremembe pri tem, kako uporabljamo svoje naprave, nam vsem omogočajo živeti bolj okolju prijazno življenje in manjšo porabo elektrike. Skupaj lahko ustvarimo bolj trajnostne domove in v prihodnosti privarčujemo stroške.