10 ključnih načinov za podaljšanje življenjske dobe oblačil  

Odkrijte najboljše načine, da poskrbite za svojo garderobo, in dolgoročne koristi ustrezne nege oblačil.

Včasih naletimo na nekoč ljubljena oblačila, potisnjena v kot naših omar, ki zdaj kažejo znake zanemarjanja – zbledele barve, raztegnjene tkanine in trdovratni madeži. Pogosto je to posledica slabe nege perila, in ne časa.

 Pazljiva nega oblačil je več kot le želja po dobrem videzu in počutju. Uporaba premišljenih in učinkovitih načinov za ohranjanje in podaljšanje življenjske dobe oblačil zrcali ozaveščen življenjski slog. Če boste upoštevali naših 10 nasvetov za nego perilo, ne boste le ohranili kakovosti svoje garderobe in prihranili denarja, ampak pozitivno vplivali na okolje. 

Folded clothes together with hanging clothes

 

1. Simboli za nego perila – ne pozabite prebrati etikete

Razumevanje edinstvenih potreb različnih tkanin je ključnega pomena, da ohranite najboljši videz svojih oblačil. 
 
Poznavanje pravilne temperature vode je zelo pomembno, če želite ohraniti živahne barve, jih globinsko očistiti ali odstraniti madeže. Vroča voda zelo učinkovito odstrani bakterije, medtem ko mrzla voda nežno poskrbi za občutljivo in svetlo perilo.   

Pred pranjem si vzemite čas in preberite etiketo na vsakem kosu oblačila. Še posebej, če še ne veste, kako negovati lanena oblačila ali oblačila iz drugih naravnih tkanin.   
 
Ta preprosti korak je bistvenega pomena za izbiro prave temperature vode in ustreznega cikla pranja. Za premišljeno nego oblačil in podaljšanje njihove življenjske dobe sledite priporočilom na etiketi.   

2. Umetnost razvrščanja perila  

Razvrščanje perila ni samo ključen korak za ustrezno nego perila, ampak je prav tako popoln način, da celotna družina sodeluje pri gospodinjskih opravilih.
 
Preberite, kaj piše na etiketah, in perilo razvrstite na kupe: belo, temno, svetlo in oblačila, ki jih je treba kemično očistiti.   
 
Nato oblačila razvrstite po vrsti materiala. Veliko boljše rezultate pri odstranjevanju madežev, ohranjanju barv in zaščiti občutljivega perila boste dosegli, če boste skupaj prali podobne materiale, kot so volneni jopiči ali bombažne majice in srajce.
 

3. Odstranjevanje madežev – odstranite jih takoj  

Ko pride do madežev, je treba ukrepati hitro. Dalj časa ko ne storimo nič, težje jih je odstraniti.    
 
Madeže takoj odstranite z naravnimi odstranjevalci madežev. Za trdovratne madeže preizkusite mešanico iste količine kisa in sode bikarbone. Nanesite pasto, nežno podrgnite, nato pa oblačilo operite pri nizki temperaturi. Naravni odstranjevalci so učinkoviti in predstavljajo veliko bolj trajnosten pristop k negi perila.  
 
Za priročno odstranjevanje madežev imejte pri sebi pisalo za odstranjevanje madežev. To je hitra rešitev, s katero lahko preprečite, da bi vsakdanji madeži uničili vaša najljubša oblačila.

4. Optimalna nega perila lahko pomeni manj pranja 

Ni treba oprati vsakega kosa po vsaki uporabi. Oblačila, kot so kavbojke, puloverji in plašči, pogosto ostanejo čisti, tudi če jih nosite pogosto. 

Poleg tega pametni pralni stroji s parno funkcijo nudijo temeljito, a nežno čiščenje, ki je kot nalašč za osvežitev oblačil, ki jih ni treba oprati. 
 
S tem ko oblačila perete manj pogosto, vam pranje perila vzame manj časa, prav tako pa porabite manj energije in vode. To je odlična navada, sploh če želite podaljšati življenjsko dobo oblačil in poskrbeti, da so dlje videti kot nova.   

5. Pralnega stroja ne napolnite preveč – poiščite pravo ravnovesje  

Če perete, kadar boben ni poln, nepotrebno porabljate vodo, toda prav tako ni dobro za oblačila ali stroj, da boben napolnite preveč. Ključnega pomena je, da poiščete pravo ravnovesje za optimalno nego perila.

Prekomerno napolnjen stroj preprečuje ustrezno pranje in bolj obrabi tkanine, saj se drgnejo druga ob drugo. Prav tako obstaja tveganje, da se ostanki detergenta ne sperejo temeljito in ostanejo na vaših oblačilih. Za ustrezno pranje je pomembno, da stroj napolnite s pravo količino umazanega perila.  
 
Predlagamo, da napolnite približno tri četrtine bobna in pustite dovolj prostora, da se oblačila lahko premikajo prosto, kar je približno za eno dlan prostora med oblačili in steno bobna. 

6. Izberite pravi program pranja   

Izbor pravega programa pranja vam bo pomagal ustrezno negovati oblačila. 
 
Uporaba nepravilnega razmerja vode in časa cikla lahko obrabi vaša oblačila, hkrati pa po nepotrebnem porabljate energijo, kar negativno vpliva na vašo denarnico, oblačila in okolje.    
 
Za pravilno nego oblačil izberite pralne stroje s pametnimi funkcijami, ki pametno prilagodijo čas, porabo vode in energije na podlagi količine umazanega perila. 

7. Pametna uporaba detergenta – manj je več  

Ko perete perilo, pretirana uporaba količine detergenta lahko vodi do prekomerne količine mehurčkov, ki ujamejo umazanijo in usedlino, namesto da bi jo sprali.   
 
Če v pralni stroj daste preveč detergenta, lahko preprečite ustrezno pranje oblačil. Preverite navodila na embalaži detergenta in uporabite priporočeno količino za optimalno nego oblačil.
 
Poleg tega se prepričajte, da uporabljate pravilen detergent za svojo vrsto pralnega stroja. Poznavanje razlik med pralnim strojem s polnjenjem zgoraj in pralnim strojem s polnjenjem spredaj vpliva na izbor detergenta. 
 
To bo podaljšalo življenjsko dobo vaše garderobe in hkrati ustrezno negovalo vaša oblačila.   

8. Enostavno likanje  

Uporaba likalnika ali parne likalne postaje je pomembna veščina, ki jo morate obvladati, če želite, da bodo vaša oblačila videti karseda sveža in elegantna.   
 
Najprej preverite etiketo na oblačilih in se prepričajte, da so primerna za likanje. Upoštevajte priporočila za ustrezno temperaturo likanja. Likalne parne postaje in likalnike vedno uporabljajte v skladu z navodili.
 
Likanje organizirajte tako, da to opravite hitro in enostavno: 

  • Oblačila razvrstite glede na vrsto materiala in temperaturo. To pospeši likanje, saj vam ni treba ves čas spreminjati temperature 
  • Pri roki imejte vrč destilirane vode, zato da lahko napolnite posodo za vodo likalnika 
  • Najprej zlikajte enostavne kose, kot so majice in prevleke za vzglavnike, nato pa se posvetite kosom, ki zahtevajo več časa. S sistematičnim pristopom boste hitro zlikali vse
  • Nekaterih oblačil sploh ni treba likati. Ta oblačila zložite takoj, ko jih vzamete iz sušilnega stroja. Ko so tkanine še tople, lahko zlahka zgladite gube

9. Shranjevanje oblačil v omari je del nege perila   

Svojim oblačilom zagotovite prostor, ki ga potrebujejo, da dalj časa ostanejo lepa. Naravne tkanine, kot so bombaž, lan, svila in volna se odlično počutijo v hladnih, suhih in dobro prezračenih omarah. To preprečuje nastajanje plesni in gub, zato bodo videti odlično, ko jih boste naslednjič vzeli z obešalnika.   
 
Težkih oblačil, kot so puloverji, ne obešajte, ampak raje zložite, da ohranijo svojo obliko. Druga težja oblačila pa obesite na lesene ali podložene obešalnike.
 
Če si vzamete čas za organizacijo omare , v njej ne bo navlake, poleg tega pa boste hitreje in lažje našli oblačila, ki jih želite nositi.

10.  Oblačila naj bodo suha in nikoli na vlažnem  

Največja sovražnica oblačil na vlažnem je plesen. 
 
Zagotovite dobro kroženje zraka, tako da občasno pustite vrata omare odprta. Oblačila naj bodo vedno suha, preden jih pospravite v omaro.    
 
Inovativne rešitve za nego perila, kot so pametni sušilni stroji, so zasnovane prav za ta namen, saj nudijo učinkovito sušenje za vse vrste tkanin in poskrbijo, da je vaša garderoba v popolnem stanju.     

Oblačila razvrstite glede na vrsto blaga in izberite cikel z ustrezno temperaturo, da zagotovite ustrezno nego vsem vrstam oblačil.   

S tem ko oblačilom podaljšate življenjsko dobo, prispevate k bolj zdravemu domačemu okolju zase in za svojo družino.