Kuhanje v sopari s parno pečico – priročnik za zdrave in okusne jedi  

Kuhanje v sopari je skriti junak okusnih in zdravih jedi. Gre za vsestransko kuharsko tehniko, ki izvabi najboljše okuse iz vseh jedi, od hrustljave zelenjave do rahle ribe, sočnega mesa in popolnih cmočkov – vse to lahko pripravite s preprosto tehniko kuhanja v sopari. A v naših domačih kuhinjah jo uporabljamo preredko.

Ta metoda pa ni samo enostavna – kuhanje v sopari je eden izmed najbolj naravnih in zdravih načinov priprave hrane, saj sestavine vsake jedi ohrani neokrnjene. Pomagali vam bomo odkriti, kako lahko kuhanje v sopari postane pomemben del vaše vsakodnevne priprave jedi, zato da boste lahko vsej družini ponudili okusne in nasitne obroke. 

Steamed vegetables bowl in a kitchen

Kaj je kuhanje v sopari? 

Kuhanje s parno pečico se vrti okoli preprostosti in zdravja. Z močjo pare živila skuha enakomerno in nežno, zato bolje ohrani okuse in hranila kot številne druge kuharske metode. 
 
Kuhanje v parni pečici si lahko predstavljate kot toplice za zelenjavo, ribo, meso ali piščanca – iz nje pridejo polni barve in v fantastični formi. V nasprotju s kuhanjem v vreli vodi, kjer se hranila lahko izgubijo v vodi, ali cvrtja, ki pogosto doda dodatno maščobo, kuhanje v sopari poskrbi, da vse ostane čisto in zdravo. Gre za preprost način pripravljanja okusnih jedi, ki so bolj zdrave za vašo družino. 

Kako deluje kuhanje s parno pečico? 

Parna pečica obkroži vašo jed s paro, kar zagotavlja, da je enakomerno skuhana in da je ohranjen okus.  
 
S parno pečico lahko pripravite vse – od sočnega pečenega piščanca do puhaste zlato-rjavo pečene štruce kruha. Najnovejši modeli lahko samodejno prilagodijo mešanico pare in toplote, kar zagotavlja, da ima vsaka jed okus kot iz restavracije. Ko kuhate v sopari, ohranite hranila in vlago, zato vam ni treba dodajati maščobe za boljši okus.  

Koristi kuhanja v sopari

Pripravite se, da boste začeli kuhati povsem drugače. Kuhanje v sopari vam omogoča pripravo enostavnih obrokov, ki so tako zdravi, kot so okusni. Predstavljamo vam razloge, zakaj je to pametna izbira za vašo družinsko kuhinjo.  

Poln okus in tekstura s kuhanjem v sopari 

Če želite jesti zdravo, to ne pomeni, da se morate odpovedati okusom in teksturam, ki so vam všeč.    
 
Kuhanje v sopari spoštuje naravne lastnosti živil in jih kuha nežno in enakomerno. Tako si lahko privoščite pristne okuse in teksture sestavine, pogosto brez dodatnih začimb. 
 
Poleg tega napredna tehnologija pametno združi toploto in paro, da je jed navzven hrustljava in navznoter sočna in rahla.

Temeljito in enakomerno kuhanje za jedi, polne hranil  

Kuhanje v sopari je ključ do vedno popolno skuhane hrane. Gre za nežen proces, ki toploto razporedi enakomerno, zato je vsak delček vaše jedi skuhan popolno, ne da bi izgubil hranilno vrednost.  
 
Ko zelenjavo skuhate v sopari, ohranite vitamine, ki bi jih morda z drugimi kuharskimi metodami izgubili. To pomeni, da zelena zelenjava ohrani več vitaminov C in B in folne kisline, ki je ključnega pomena za zdravje družine. Z najnovejšimi pametnimi pečicami imate vse pod nadzorom vi, kar zagotavlja, da bodo vsa ta dragocena hranila postrežena na krožniku. 

Cel svet možnosti – jedi, ki jih lahko skuhate s parno pečico 

Lepota parne pečice se skriva v njeni vsestranskosti, saj vam omogoča, da skuhate številne različne jedi, od preprostih do sofisticiranih. Privoščite si svojo najljubšo pečeno zelenjavo z ohranjenimi okusi in hranili ali svinjsko ribico, ki je tako sočna, da se kar stopi v vaših ustih. Ali celo ribo in morske sadeže, ki imajo tako svež okus kot tisti dan, ko so jih ujeli. 

Riž, skuhan v parni pečici, je vsakič popolno puhast, medtem ko ima kruh hrustljavo skorjo in mehko sredico – vse to s pomočjo parne pečice. Testenine, ki jih obožujejo vsi, iz pečice vedno pridejo popolno kuhane na zob.  
 
S posebno oblikovanimi pekači za kuhanje v sopari je vsaka jed, od slane predjedi do sladkega posladka, skuhana enakomerno, para pa še obogati njihov okus. 
 
V navdih za naslednji obrok vam predstavljamo kratek seznam naših najljubših jedi iz parne pečice:  

 • Ribe in morski sadeži – rahle, sočne in polne okusa 
 • Rdeče meso – popolno kuhano, skupaj z vsemi sokovi 
 • Perutnina in belo meso – nikoli suha, vedno ravno prav spečena 
 • Zelenjava – barvita in polna hranil  
 • Kruh in torte – popolno vzhajan z zlato skorjico 
 • Testenine in žitarice – konsistentna tekstura  
 • Jajca – kuhana povsem po vašem okusu  

Nasveti za uspešno kuhanje v sopari  

Če parno pečico uporabljate prvič, vam predstavljamo nekaj nasvetov za uspešno kuhanje. 

 • Najprej pripravite nekaj enostavnega, kot je zelenjava ali riba. Tako boste lahko videli in okušali razliko, ki jo naredi para 
 • Preizkusite paro na jedeh, ki jih dobro poznate. Morda bo iz njih izvabila nov najljubši okus ali teksturo
 • Ne pozabite, da je kuhanje v sopari lahko hitrejše kot tradicionalne metode. Pazite, da se jed ne bo razkuhala

Med uporabo parne pečice boste ugotovili, kako enostavno je kuhati bolj zdrave in okusne jedi vsak dan. 

Razumevanje parnih funkcij vaše parne pečice

 • Način polne pare (Full Steam) uporablja samo paro za zdravo in okusno hrano. Idealen je za počasno kuhanje zelenjave, riža, kuskusa, rib in školjk (školjk in kozic).
 • Visoka vlažnost (High Humidity) združuje paro z vročim zrakom za ustvarjanje okusnih jedi. Idealen je za občutljive jedi, kot so kreme, pite, enolončnice in ribe.
 • Srednja vlažnost (Medium Humidity) združuje paro z vročim zrakom, ko mora hrana počasi vreti. Idealen je za dušeno meso ali pečene ribe, pa tudi za peko kruha in peciva.
 • Nizka vlažnost (Low Humidity) združuje paro z vročim zrakom za sočno in hrustljavo hrano. Idealen za meso, perutnino, gratinirane, kompleksne jedi, pečeno zelenjavo, pa tudi za peko pit, mafinov in tort.

Četrtinska moč pare + kuhanje s toploto  

Ta funkcija s 25 % pare in 75 % vročega zraka je kot nalašč, da z njo pripravite jedi, ki so navzven zlato zapečene, navznoter pa ostanejo sočne in rahle. Je ključ do čudovitega in okusnega kruha, perutnine, gratiniranih jedi, lazanje in testeninskih jedi.

Pogosta vprašanja o kuhanju v sopari 

Ali pri peki v parni pečici pečene dobrote dobijo lepo skorjico? 
 
Da, parna pečica pomaga ustvariti lepo skorjico na pečenih dobrotah. Je kot nalašč za kruh in drobno pecivo, saj poskrbi za trdo skorjico, sredico pa ohrani sočno in puhasto.  

Ali pri kuhanju s parno pečico nastane veliko umazanije?

Parne pečice lahko relativno enostavno očistite, navadno morate le obrisati vlago. Morda boste morali uporabiti še funkcijo za čiščenje pečice za globinsko čiščenje, ki bo pečico hitro očistila.  

Je mikrovalovna pečica bolj učinkovita kot parna pečica?

Čeprav mikrovalovne pečice kuhajo hitreje, hrano pogosto izsušijo, prav tako pa se ta ne zapeče na površini. Parne pečice kuhajo nekoliko počasneje kot mikrovalovne pečice, a zagotavljajo enakomerno pečenje in nenehno dovajajo vlago za vrhunsko teksturo in okus. Poleg tega hrano pogrejejo učinkoviteje, okusi in teksture pa so bolj podobni sveže skuhani jedi. 

Ali paro v parni pečici lahko uporabim le za določene vrste hrane?

Parne pečice so neverjetno vsestranske in z njimi lahko skuhate veliko več kot le ribe, cmočke, riž in zelenjavo. S paro prav tako lahko skuhate jedi, kot je svinjska potrebušina, ali spečete kruh, pico in torte za boljše vzhajanje, bolj hrustljavo skorjico in puhasto sredico. Kuhanje v sopari je načeloma hitrejše kot običajne metode, zato je odlična izbira za zaposlena gospodinjstva, ki z njim privarčujejo čas. 

Ali bo moja hrana razmočena, če uporabim parno pečico?

Ne, kuhanje v sopari obogati teksturo in sočnost hrane, ne da bi ta postala razmočena. Barve ostanejo živahne, teksture pa rahle. Kombinacija pare in vročega zraka pomaga zatesniti zunanjo površino, sredica pa ostane sočna, ne kašasta. 

Koliko časa naj kuham v sopari brokoli in stročji fižol?  

Brokoli kuhajte v sopari, dokler se ne zmehča, tj. približno 3–5 minut. Stročji fižol kuhajte v sopari 5–7 minut, da dobite rahlo, a hrustljavo teksturo. Čas kuhanja v sopari se lahko razlikuje in je odvisen od velikosti zelenjave in tega, kakšno teksturo si želite. Vedno preverite nekaj minut prej, da se prepričate, ali je skuhan po vašem okusu. 

Koliko časa traja kuhanje lososa v parni pečici? 

Kuhanje povprečno velikega fileja lososa v parni pečici navadno traja 8–10 minut. Če kuhate celo ribo ali večje porcije, kuhanje lahko traja nekaj minut dlje. Priporočamo, da preverite, ali je losos moten in ali ga je enostavno razdreti z vilicami. Ne pozabite, da debelina lososa vpliva na skupni čas kuhanja, zato ga ustrezno prilagodite.