Nosite svojo garderobo

Nosite svojo garderobo

Garderobno poročilo

Dobrodošli v garderobnem poročilu, kjer se bomo poglobljeno posvetili trajnostnemu nakupovanju, nošenju in negovanju oblačil. Poročilo temelji na nedavni anketi, v katero smo vključili 4.000 anketirancev iz vse Evrope, in na nasvetih priznanih strokovnjakov za tkanine, ki so nam zaupali, kako nositi in negovati oblačila, če želimo podaljšati njihovo življenjsko dobo. 

Spoznajte Garderobno poročilo!

Trajnostni stil namesto modnih muh

Netrajnostna industrija hitre mode se mora spremeniti. Več kot polovica oblačil, ki jih proizvede industrija hitre mode, konča na smetiščih. Zavrženih je za več kot 500 milijard dolarjev oblačil. Vsako leto.

 

  

Oblačila moramo začeti kupovati, nositi in negovati bolj odgovorno. Kupovati moramo začeti oblačila, ki presegajo modne muhe, jih negovati tako, da nam bodo služila leta in leta, in jih popraviti, ko se strgajo. To je pravi stil, ki presega modo.

Mešani občutki glede potrošnje

Naša raziskava je pokazala, da imajo ljudje mešane občutke glede potrošnje modnih izdelkov in oblačil.

53 % anketirancev je dejalo, da vsak mesec kupijo nova oblačila, veliko pa jih je dejalo tudi, da svoja najljubša oblačila nosijo vsak teden.

Imamo oblačila, ki so nam ljuba in jih nosimo pogosto, hkrati pa čutimo potrebo po neprestanem kupovanju novih oblačil.

Prevarantska hitra moda

Sistem hitre mode nam narekuje, naj oblačila kupimo, nosimo in nato zavržemo. Oblačila, ki jih proizvajajo udeleženci v tem sistemu, so zasnovana tako, da postanejo zastarela in kupcem vzbudijo občutek, da morajo kupiti nova.

20 % anketirancev je dejalo, da nimajo nobenega kosa oblačila, starejšega od enega leta.

29 % anketirancev je dejalo, da oblačila vržejo v smeti, ko jih nehajo nositi.

Kaj lahko storite? Nosite svojo garderobo!

Vzpostavlja se nov način razmišljanja o oblačilih v naših garderobah, ki se odraža v zavestnih odločitvah glede nakupovanja novih oblačil in glede oblačil, ki jih že imamo.

 

  

Naš odnos do oblačil je zapleten in prinaša različne razloge za nakupovanje. Poleg praktičnih razlogov obstajajo tudi podzavestne družbeno ali čustveno pogojene želje, npr. izražanje svoje osebnosti. To privede do kupovanja oblačil, ki jih nosimo le redko ali sploh nikoli.

Kupujte kvalitetno in ustrezno

Pri nakupovanju dodatnih kosov za svojo garderobo, moramo spremeniti razmišljanje iz kupovanje kosov hitre mode v izbiro kvalitetnih oblačil, ki nam ustrezajo in izgledajo večno. Prav tako se moramo naučiti, kako pravilno skrbeti za svoja oblačila. Znanje o pravilni negi poskrbi za razliko, ko moramo poskrbeti, da naša oblačila izgledajo sveža in odlična. 

Nega oblačil

Z negovanjem oblačil podaljšamo njihovo življenjsko dobo. Naučiti se moramo več o tkaninah, prebrati etikete z navodili za vzdrževanje in uporabljati pravilne nastavitve pralnega in sušilnega stroja. Nepravilno pranje pa ni edini problem: oblačila smo nehali popravljati. V naši anketi je 66 % sodelujočih dejalo, da oblačila nehajo nositi zaradi obrabljenosti.

Tudi industrija bo morala prispevati svoj delež. Znamke morajo začeti ponujati odlično krojena oblačila visoke kakovosti in dodatne storitve, kot so garancije, prodaja rabljenih oblek in popravila. To bi privedlo do oblikovanja in izdelave oblačil z daljšo življenjsko dobo.

Spoznajte strokovnjake za nego oblačil

Posvetovali smo se z nekaterimi od najboljših strokovnjakov za tekstil, da bi vam pomagali podaljšati življenjsko dobo vaše garderobe.

Z novimi znanji in tehnologijami, lahko kupimo nove poti v potrošnjo in nego oblačil. Lahko nosimo nekaj starega, ki ima občutek novega, in nosimo nekaj novega, ki izgleda ponošeno. Ampak najbolj pomembno ... Nosite, kar imate radi, nosite tisto, kar negujete.

Strokovnjakinja za volno

Birgit Gahlen je okoli leta 1990 končala diplomo iz tekstilnega inženiringa, leta 1993 pa se je pridružila podjetju The Woolmark Company. Trenutno raziskuje razvoj izdelkov znotraj celotne volnene tekstilne industrije ter izvaja delavnice in tečaje v sodelovanju z izdelovalci, modnimi oblikovalci in šolami za modo

Splošno razširjeno, vendar napačno prepričanje je, da je za volno zahtevno skrbeti, saj je bilo treba v preteklosti večino volnenih oblačil prati na roke. Danes lahko zahvaljujoč najnovejšim inovacijam veliko svojih najljubših volnenih oblačil perete v pralnem stroju in celo sušite v sušilnem stroju. Poleg tega se volna ne mečka in se ne navzame neprijetnih vonjev.

Volna se razvija in napreduje že tisoče let, in ne verjamem, da se bo v prihodnosti ta napredek kaj upočasnil. Inovacije, kot so uporaba vodoodpornih tkanin ali volne v čevljih, so temu tradicionalnemu vlaknu vdihnile novo življenje.

Volna lahko traja skoraj večno. Poznam ljudi, ki ista volnena oblačila nosijo že 50 ali 60 let. Vedno je moderna. Za kakovostno volneno vlakno boste morda plačali več, vendar bo ob pravilnem shranjevanju trajalo dlje.

Veliko svojih najljubših volnenih oblačil lahko perete v pralnem stroju in celo sušite v sušilnem stroju.

Birgit Gahlen

The Woolmark Company

Strokovnjak za oblačila za aktivnosti na prostem

Philip Tavell je po pridobljeni diplomi iz poslovanja zapustil kariero profesionalnega kolesarja in vstopil v svet športnih oblačil. Njegova strast in osebne izkušnje so ga privedle do razvoja oblačil za aktivnosti na prostem. V zadnjih dveh letih in pol je odgovoren za nadzor celotnega procesa od oblikovanja in izdelave do prodaje in trženja pri podjetju Helly Hansen.

Pri kupovanju oblačil za aktivnosti na prostem moramo upoštevati povsem drugačne potrebe. Najpomembneje je, da oblačilo deluje, kadar smo aktivni in kadar počivamo. Kadar smučate v snegu in vetru, potrebujete oblačilo, s katerim boste ostali topli in suhi. Vendar morajo oblačila tudi dihati, da lahko vlaga od potenja izhlapi in da ne zmrznete na vrhu gore.

Veliko ljudi se pravzaprav boji oprati svoja zunanja oblačila, saj mislijo, da jih lahko uničijo. Vendar je takšno razmišljanje napačno. Da bi aktivno oblačilo obdržalo svojo funkcijo, mora biti čisto, saj znoj in umazanija zamašita membrane. Pravzaprav, bi morali oblačila za aktivnosti na prostem prati ravno zaradi tega, da obdržijo svoje lastnosti.

Oblačila za aktivnosti na prostem imajo lahko zelo dolgo življenjsko dobo. Pred kratkim sem delal v eni od naših trgovin. K meni je prišla nezadovoljna ženska in dejala, da potrebuje nova oblačila za dež, saj njena niso več odbijala vode. Vprašal sem jo, kako dolgo jih je uporabljala, in odgovorila je: "25 let." Tako dolgo torej zdržijo, če preprosto skrbite zanje.

Dobra smučarska jakna vam bo služila leta in leta, če jo imate radi in jo negujete.

Philip Tavell

Helly Hansen

Strokovnjak za svilo

Pri 23 letih je Will Steel začel delati za podjetje, ki je poslovalo s Kitajsko, in tako je prvič prišel v stik s svilo. To pomeni, da s svilo dela že več kot 40 let. Zdaj je direktor podjetja Pongees, švicarskega trgovskega podjetja, ki posluje s svilo.

Svila izvira s Kitajske, kjer so jo začeli izdelovati 4000 ali 3000 let pred našim štetjem. Pravijo, da je svilo odkrila ena od cesaric. Legenda pravi, da je sedela pod drevesom in pila čaj, ko je v njeno skodelico padel kokon sviloprejke in se v vroči tekočini razvil v svilene niti. Svila se je uporabljala le na Kitajskem vse do odprtja svilne ceste, ki je Bizantincem omogočila, da so okrog leta 500 našega štetja odkrili skrivnost izdelave svile.

Postopek izdelovanja svile se imenuje svilarstvo. Začne se s stotinami jajčec, ki jih izleže odrasla sviloprejka in ki se razvijejo v gosenice. Gosenice se 30 do 40 dni hranijo z listi murve, nato pa se opredejo v kokone. Kokone nato položijo v vročo vodo, da iz njih pridobijo svilene niti. Nekatere niti so lahko dolge tudi do 1 km.

Svila je izjemno tekstilno vlakno, nič drugega se ne more primerjati z njo. Je zelo tanka in hkrati močna. Ima izjemno sposobnost vpijanja barv, oddaja čudovit sijaj in odlično uravnava toploto.

S svilo delam že več kot 40 let.

Will Steel

Pongees

Strokovnjak za jeans

Thomas Stege Bojer se je za oblačila zanimal že vse od otroštva. Ko je delal v trgovini z oblačili, je spoznal, da mora izobraziti kupce in jim pomagati, da svoje kavbojke perejo in nosijo na najboljši možen način. Januarja 2011 je začel pisati blog Denimhunters z namenom poglobljenega raziskovanja sveta jeansa in kavbojk.

V 60-ih letih prejšnjega stoletja so kavbojke postale temeljno oblačilo popularne mladinske kulture v ZDA. Vendar so videz in kroj modrih kavbojk v 60-ih letih prejšnjega stoletja prvič spremenili v Evropi, kjer so kavbojke prali v industrijskih pralnicah, da bi postale mehkejši in dobile ponošen videz. Prve evropske kavbojke so v Ameriko prišle v 70-ih in postale prava modna uspešnica.

Bodite zmerni pri pranju kavbojk in vedno jih obrnite z notranjo stranjo navzven. Pogostost pranja je odvisna od vrste kavbojk in od tega, kaj hočete od njih. Strgane kavbojke vedno popravite. Če jih ne morete popraviti sami, jih nesite k lokalnemu krojaču. Prvič, to je ceneje od nakupa novih kavbojk. Drugič, kavbojke dobijo svojo osebnost šele, ko jih dolgo nosite.

Kavbojke so trpežne in zanesljive. Zaradi načina barvanja se njihova barva spreminja s pranjem in nošenjem, kar pomeni, da vaše kavbojke postanejo edinstvene. Temu procesu pravimo "bledenje". Jeans je tkanina, ki je čudovita v vseh fazah svojega življenjskega cikla. Kavbojke imajo tudi edinstveno zgodbo, polega tega pa so videti odlično na skoraj vsaki postavi.

Moral sem izobraziti kupce in jim pomagati, da svoje kavbojke perejo in nosijo na najboljši možen način.

Thomas Stege Bojer

Denimhunters

The wardrobe report

Garderobno poročilo

Oblačila so precej pomembna. O tem, kaj bomo oblekli, sprejemamo pomembne odločitve, ne da bi pomislili, kako bomo oblačila negovali. Industrija je še večja. Vredna je kar 1,3 trilijona dolarjev na leto in zaposluje več kot 300 milijonov ljudi. Julija 2017 je Electrolux izvedel anketo, da bi našel izvor težav.

 

Stran iz garderobnega poročila