Čiščenje brez meja

Čiščenje brez meja

Brezmejno hvala!

Z nakupom Electrolux sesalnika ste podprli uspešno izvedeno akcijo čiščenja morskega dna.

Slovenci in Hrvati z roko v roki za čisto morje!

9. junija 2019 je več kot 200 potapljačev iz Slovenije in Hrvaške zbralo moči v naši akciji Čiščenje brez meja. Čistili so morsko dno na petih različnih lokacijah v Savudrijskem in Piranskem zalivu ter očisili površino večjo od petdeset kvadratnih kilometrov. 

Udeleženci akcije so poudarili, da odpadki v morju nimajo nacionalnosti in da morajo države sodelovati v skrbi za prihodnost morja.

 

Čiščenje brez meja

- HVALA VSEM!

Brezmejno hvala vsem, ki ste pri akciji sodelovali ali jo z nakupom sesalnika podprli. 

Skupaj nam je uspelo!

Čiščenje morskega dna je organizirano v sodelovanju z agencijo Promocija ronjenja katerih glavni cilji, ob promociji potapljanja, so izobraziti in ozavestiti o skrbi za naše okolje.

»Glavni cilj ekološke akcije Čiščenje brez meja je poleg samega čiščenja morskega dna povezovanje hrvaških in slovenskih potapljačev ter prebujanje zavesti otrok in mladih o pomenu ohranjanja morja in narave. Zato je z akcijo povezana IV. Mednarodna otroška potapljaška eko patrola. V njenem sklopu otroci pod vodstvom inštruktorjev potapljanja pomagajo pri čiščenju morja ob obali v kampu Veli Jože,» 
je pojasnila Andreja Vedrina, direktorica Promocije ronjenja.

Ivana Nobilo foto
Želja po čistem okolju

Čiščenje brez meja in IV. Mednarodna otroška potapljaška eko patrola potekata pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Hrvaške Kolnde Grabar-Kitarovič in predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ter pod pokroviteljstvom Ministrstva za zaščito okolja in energetike, Ministrstva za demografijo, družino, mlade in socialno politiko, Sklada za zaščito okolja in energetsko učinkovitost mest Umag in Piran.

Najbolj nenavaden "ulov" potapljačev je bila guma tovornjaka!

80 % odpadkov v morju je odvrženih s kopnega, a 80 % teh je v bistvu plastika. Ta pa kadarkoli postaja mikroplastika, ki prihaja v prehrambeno verigo živih organizmov v morju pa tudi tistih na kopnem. »Prav zaradi tega je potrebna edukacija mladih, da bi se zmanjšala količina odpadkov v Jadranskem morjuje rekel dr. sc. Mario Šiljek, državni tajnik v Ministrstvu za zaščito okolja in energetike.

»To prekrasno morje smo dobili v varstvo za prihodnje generacije, zato se do njega moramo obnašati odgovorno. Nažalost, je celo 72 % vseh voda v Evropi onesnaženih z mikroplastiko,« je pojasnil Dubravko Ponoš, direktor Sklada za zaščito okolja in energetsko učinkovitost.

Đenio Zadković, župan Pirana, je rekel, da se čuti v tej akciji duh prijateljstva prebivalcev s tega področja ter dodal: »Državne inštitucije, delovne organizacije in mi sami moramo zbrati moči, da najdemo inovativen in efikasen način, da bi živeli neodvisni od plastike.« Z njim se je strinjal Vili Bassanese, župan Umaga, ter dodal, da je meja tudi zato, da bi združevala, tj. poudarjala bogastvo raznolikosti.

Hvala otroški potapljaški eko-patroli.