Losos s cvetačo in ohrovtom

Losos s cvetačo in ohrovtom

Sveže in okusno z nordijskim pridihom

Privoščite si zdrav obrok iz preprostih in okusnih nordijskih sestavin. V tem receptu losos, ki je izvrsten vir omega 3 kislin, kuhamo po vakumski metodi SousVide s paro, pri čemer ohranimo vse vitamine in minerale. Nato ga dodamo cvetači in z vitaminsko bogatemu ohrovtu ter tako dobimo svežo in okusno jed.

 

Sestavine

140 g lososovega fileta
500 g cvetače
1 liter zelenjavne jušne osnove
500 g sojinega mleka
100 g jabolčnega kisa
1 paket ohrovta
50 g oljčnega olja
Sol, rjavi sladkor, maslo in olje iz grozdnih pešk.

1. korak

Cvetačo narežite na kose. Odrežite sam vrh grozda in ga shranite ter naredite iz njega zmes v obliki kuskusa. Izberite nekaj najboljših kosov in jih tanko narežite z rezalnikom.

2. korak

Ribo položite v vrečko SousVide in jo vakumsko zaprite z aparatom za vakumiranje Electrolux.

3. korak

Cvetačo do polovice skuhajte v kozici na indukciji. Odcedite vodo, dodajte sojino mleko in kuhajte do konca. Cvetačo prestavite v mešalnik Electrolux , dodajte malo mleka, v katerem se je cvetača kuhala, in mešajte 3 minute pri največji hitrosti. Dodajte raztopljeno maslo in mešajte še 3 minute. Po potrebi dodajte še malo mleka, da dobite želeno gostoto. Solite po okusu.

4. korak

Pečico Electrolux CombiSteamPro nastavite na kuhanje pri nizki temperaturi (51°C). Vrečke SousVide z lososom postavite v pečico za 25 minut. Zaradi vakumske embalaže in nizke temperature bo riba ohranila čudovit okus in dobila izjemno nežno teksturo.

5. korak

Vzemite majhno skledo ter zmešajte kis in vodo, sol in sladkor ter malce olja iz grozdnih pešk. Ta preliv prelijte po tanko narezani cvetači in dobro premešajte. Ko je riba kuhana, jo odstranite iz vrečke in osušite na vpojni brisači. Jed postrezite tako, da na krožnik položite polno žlico pireja, nanj pa file lososa. Okrasite z okisano cvetačo, listom ohrovta in cvetačnim kuskusom.