Gola karamelna torta

Gola karamelna torta

Specimo jo golo.

Gola torta je slastna sladica, ki ni oblita s tradicionalno glazuro ali obdana z marcipanom. Različne in jasno vidne plasti poudarjajo čudovite teksture in barve okusov. Specite jih s paro, da bo biskvit višji in bolj puhast ter rezultati profesionalni.

Sestavine (za približno 10-12 kosov)

Vaniljeva torta s kardamomom: 75 g masla (še malo več za mazanje pekača)/ 1,5 dl mleka / 225 g jajc (približno 4–5 jajc) / 340 g sladkorja v prahu / 1 čajna žlička vanilje v prahu / 1 žlica mletega kardamoma / 270 g večnamenske moke (še malo več za posipanje pekača) / 2 čajni žlički pecilnega praška / 1 ščepec soli

Maslena glazura: 360 g sladkorja v prahu / 1,5 dl vode / 80 g rumenjaka (približno 4 rumenjaki) / 100 g jajc (približno 2 jajci) / 1 čajna žlička vanilje v prahu / 500 g masla, zmehčanega

Karamelna omaka: 225 g sladkorja v prahu / 1,5 dl polnomastne sladke smetane / 100 g masla, mrzlega in v kockah / 1 ščepec morske soli

Preberi več

Navodila

 

Biskvit

1. Pečico segrejemo na 175 °C.

2. Z maslom namažemo tri pekače za torto s premerom 20 cm in jih posujemo z moko.

3. Maslo stopimo. Dodamo mleko in počakamo, da se malce ohladi.

4. Stepamo jajca, sladkor, vaniljo in kardamom, dokler zmes ne postane lahka in puhasta.

5. Dodamo mešanico mleka in masla ter jo mešamo do gladkega.

6. Presejemo moko, pecilni prašek in sol v posodo ter zmešamo.

7. Nežno vmešamo mešanico moke v testo, da nastane gladka zmes.

8. Testo enakomerno porazdelimo po vseh treh pekačih za torto. Biskvit pečemo približno 20–25 minut, oz. dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino peciva, ni čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se biskviti nekaj časa hladijo v pekaču, nato pa jih prestavimo na stojalo za hlajenje, da se popolnoma ohladijo.

Maslena krema

1. Sladkor in vodo vlijemo v kozico z ravnim dnom in mešanico segrejmo na 119 °C (uporabimo termometer). S kuhinjskim robotom z nastavkom za stepanje stepamo rumenjake, jajca in vaniljo, dokler zmes ne postane lahka in puhasta. Ko sirup doseže temperaturo 119 °C, odstavimo kozico s štedilnika in počasi dodajamo sirup v mešanico iz jajc, pri čemer naj bo kuhinjski robot nastavljen na nizko hitrost. Vsakih 10 sekund nehamo vlivati in povečamo hitrost na visoko, nato pa hitrost ponovno nastavimo na nizko in počasi vlivamo sirup. Postopek ponavljamo, dokler ne vmešamo vsega sirupa. Stepamo, dokler se zmes ne ohladi.

2. Z električnim mešalnikom stepamo maslo, da postane puhasto.

3. V mešanico iz jajc dodajamo po eno žlico masla naenkrat, pri čemer naj bo električni mešalnik nastavljen na nizko hitrost. Dobro premešamo po vsaki dodani žlici in ponavljamo postopek, dokler vse maslo ni v celoti vmešano in je maslena krema gladka.

Karamelna omaka

1. Sladkor topimo v kozici z ravnim dnom na srednjem ognju, dokler se karamela ne obarva zlato. Obenem v ločeni kozici segrevamo smetano. Ko sladkor pozlati, postoma dodajamo smetano, medtem ko mešamo.

2. V karamelo, ki nežno vre, dodajamo po eno kocko masla naenkrat in mešamo, dokler se maslo v celoti ne vmeša. Postopek ponavljamo, dokler maslo ni vmešano v celoti, da dobimo gosto in gladko karamelno omako. Začinimo s ščepcem soli.

Sestavljanje torte

1. Prvi sloj torte postavimo na podstavek za torto in po vrhu namažemo precej debelo plast glazure. Postopek ponovimo pri vseh treh plasteh in končamo s plastjo glazure na vrhu. Celotno torto premažemo s tanko plastjo glazure in jo postavimo v hladilnik za približno 10–20 minut.

2. Vrh torte prelijemo z malce ohlajeno karamelo.