Pralni stroji s polnjenjem spredaj ali polnjenjem zgoraj – 11 ključnih razlik  

Ko napoči čas za nov pralni stroj, vaš izbor neposredno vpliva na učinkovitost vsakodnevne nege perila. Kako se torej odločiti med pralnim strojem s polnjenjem spredaj in pralnim strojem s polnjenjem zgoraj? Oba tipa imata edinstvene prednosti in slabosti. 
 
V tem priročniku vam bomo predstavili 11 razlik med pralnimi stroji s polnjenjem spredaj in polnjenjem zgoraj. Ne glede na to, ali je za vas najpomembnejša učinkovitost, enostavna uporaba ali varčevanje z energijo, vam bo ta primerjava pomagala poiskati popoln pralni stroj za vas. 

A front load washing machine beside a top load

Osnove pralnih strojev s polnjenjem spredaj in pralnih strojev s polnjenjem zgoraj      

Razumevanje delovanja pralnih strojev s polnjenjem spredaj v primerjavi s pralnimi stroji s polnjenjem zgoraj je ključnega pomena, ko izbirate najboljšo možnost za svoj dom.  
 

Pralni stroji s polnjenjem zgoraj  

Pralni stroji s polnjenjem zgoraj imajo vrata na vrhu, kar vam omogoča, da perilo daste v stroj od zgoraj. So enostavni za uporabo, še posebej, če ne želite biti sklonjeni, ko perilo dajete ali jemljete iz stroja. Prav tako pa lahko dodajate stvari sredi cikla – to je zelo priročna funkcija, če se v zadnjem hipu spomnite, da bi oprali še kaj. 
 

Pralni stroji s polnjenjem spredaj  

Pralni stroji s polnjenjem spredaj imajo vrata na sprednji strani naprave in se odpirajo na eno stran bobna. Najnaprednejši pralni stroji so pralni stroji s polnjenjem spredaj, saj nudijo optimalno učinkovitost in različne nastavitve, s katerimi lahko prilagodite cikel pranja svojim potrebam. 

Vsak model, najsi gre za pralni stroj s polnjenjem zgoraj ali spredaj, nudi posebne koristi, v katerih bo uživalo vaše gospodinjstvo in bodo poenostavile pranje perila. 
 

11 ključnih razlik med pralnimi stroji s polnjenjem zgoraj in pralnimi stroji s polnjenjem spredaj 

1. Dizajn in videz
 
Najočitnejša razlika med pralnim strojem s polnjenjem zgoraj in pralnim strojem s polnjenjem spredaj je v dizajnu.  
 
Pralni stroji s polnjenjem spredaj imajo na sprednji strani steklena vrata, ki vam nudijo razgled na vrteče se perilo med pranjem. Pralni stroji s polnjenjem zgoraj pa zagotavljajo eleganten in minimalističen videz. 
 

2. Velikost in prostornina 
 
Pralni stroji s polnjenjem zgoraj ponujajo kompakten dizajn, a nekoliko manjšo prostornino. A zaradi manjših dimenzij so popolni za manjše prostore. 
 
Pralni stroji s polnjenjem spredaj pa zagotavljajo večjo prostornino, kar pomeni, da lahko naenkrat operete več perila, zato so kot nalašč za večja ali zaposlena gospodinjstva.   

3. Maksimalna učinkovitost in varčevanje z vodo in energijo
 
Pralni stroji s polnjenjem spredaj porabijo manj vode in so bolj energetsko učinkoviti. Operejo lahko večje količine umazanega perila, a porabijo okoli eno tretjino vode, ki jo porabi stroj s polnjenjem zgoraj. Napredne nastavitve za varčevanje z energijo vam omogočajo, da zmanjšate porabo energije, hkrati pa uživate v temeljitem pranju. 
 

4. Primerjava pralne zmogljivosti 
 
Pralna učinkovitost vašega naslednjega pralnega stroja je ključnega pomena. Morda boste vprašali: »Ali pralni stroji s polnjenjem spredaj perejo bolje?« V številnih primerih je odgovor da. Napredno gibanje bobna v pralnih strojih s polnjenjem spredaj odstrani umazanijo in madeže z blaga za vrhunsko pranje številnih različnih vrst tkanin. 
 
Pralni stroji s polnjenjem zgoraj uporabljajo vrteče se gibanja, zaradi katerega se oblačila lahko zapletejo, zato so manj učinkoviti pri pranju večjih kosov, kot so bunde ali blazine.  
 

5.  Časi ciklov pranja – ko si želite hitrih rezultatov  
 
Pralni stroji s polnjenjem zgoraj so navadno hitrejši. Pranje se navadno zaključi v 20–35 minutah, zato so kot nalašč, če pogosto perete in hočete hitre rezultate.  
 
Po drugi strani povprečen cikel pranja pralnih strojev s polnjenjem spredaj traja približno eno uro. Daljše pranje je posledica pralnega procesa – gre za kombinacijo rotacij bobna z malo vode in detergenta za temeljito pranje vaših oblačil.  
 
Med najsodobnejšimi pametnimi gospodinjskimi aparati najdemo napredne pralne stroje s polnjenjem spredaj, ki ponujajo krajše pralne cikle, prilagojene količini perila, zato vam zagotavljajo več prilagodljivosti brez kompromisov pri zmogljivosti pranja.   

6. Hitrost centrifuge in odvajanje vode za učinkovito sušenje  
 
Pri primerjavi pralnih strojev s polnjenjem zgoraj in polnjenjem spredaj hitrost centrifuge določa, kako učinkovito so vaša oblačila pripravljena na sušenje.   
 
Pralni stroji s polnjenjem spredaj zagotavljajo višjo hitrost centrifuge, v povprečju približno 1500 RPM (obratov na minuto). To je izdatno hitreje kot pri pralnih strojih s polnjenjem zgoraj, ki navadno zagotavljajo hitrost 600 RPM. 
 
Zakaj je to pomembno? Višja ko je hitrost centrifuge, več vode je odstranjene iz vaših oblačil. Zato bo perilo iz pralnega stroja s polnjenjem spredaj manj vlažno, kar posledično skrajša čas sušenja in potencialno zmanjša porabo energije, če boste perilo sušili v sušilnem stroju.    

7. Raven hrupa in vibracij – kateri tip deluje tišje? 

Zvok, ki ga povzroča pralni stroj, lahko močno vpliva na vaše počutje doma, še posebej če perete pogosto. Kako pa se pri tem izkažejo pralni stroji s polnjenjem spredaj in pralni stroji s polnjenjem zgoraj? 
 
Pralni stroji s polnjenjem spredaj delujejo tišje. Med delovanjem povzročajo manj vibracij, zato so boljša izbira za stanovanja, prostore z odprtim planom ali če je pralnica blizu spalnic.  
 
Pralni mehanizem pralnih strojev s polnjenjem zgoraj navadno povzroča več hrupa med pralnim ciklom, prav tako pa lahko pralni stroj bolj vibrira. 

8. Neprijetne vonjave in plesen  
 
Ko razmišljate, ali bi izbrali pralni stroj s polnjenjem spredaj ali s polnjenjem zgoraj, razmislite tudi o morebitnem nastajanju neprijetnih vonjav in plesni.
 
Pralni stroji s polnjenjem spredaj imajo učinkovita gumijasta tesnila, ki zahtevajo več pozornosti. Z rednim čiščenjem lahko preprečite nabiranje plesni okoli tesnila vrat za bolj čist in zdrav dom.   
 
Na drugi strani pralni stroji s polnjenjem zgoraj navadno nimajo težav s plesnijo, saj nimajo tesnil, kjer bi lahko zastajala voda. Ta razlika v zasnovi med pralnimi stroji s polnjenjem zgoraj in pralnimi stroji s polnjenjem spredaj lahko vpliva na to, kako pogosto ga morate vzdrževati.  
 
Ne glede na to, kateri model izberete, sta oba zasnovana za bolj obvladljivo in učinkovito pranje perila. Ali pralni stroji s polnjenjem spredaj perejo bolje? Lahko nudijo boljšo zmogljivost. Toda ali je pralne stroje s polnjenjem zgoraj lažje vzdrževati? Zagotovo nudijo določene prednosti. Ko primerjate pralne stroje s polnjenjem spredaj in pralne stroje s polnjenjem zgoraj, razmislite, kaj bi najbolj ustrezalo vašemu gospodinjstvu. 

9. Vzdrževanje in servisiranje za zagotavljanje dolgoročne zmogljivosti 
 
Vaš izbor tipa pralnega stroja bo vplival na to, kako pogosto morate vzdrževati in servisirati svojo napravo.
 
Stroški servisiranja pralnih strojev s polnjenjem zgoraj so navadno nižji, prav tako pa jih lažje popravite sami, če to radi počnete.  
 
Bolj napredne funkcije pralnih strojev s polnjenjem spredaj zahtevajo strokovno znanje usposobljenih serviserjev.  

Ustrezni servis in popravila zagotavljajo optimalno zmogljivost in podaljšajo življenjsko dobo stroja, kar omogoča bolj trajnostni pristop k nakupu in menjavi gospodinjskih aparatov. 

10. Primerjava enostavnosti uporabe in priročnosti  
 
Pralni stroji s polnjenjem zgoraj zagotavljajo priročnost dodajanja ali jemanja oblačil v pralni stroj od zgoraj oz. iz njega, celo med ciklom pranja. To možnost bodo še posebej cenili vsi, ki imajo težave s hrbtom ali kolenom in se težko sklonijo.  
 
Najbolj napredni pralni stroji s polnjenjem spredaj imajo nastavitve, kot so gumb za zakasnitev začetka pranja, da zamaknete začetek pralnega cikla na čas, ko vam ustreza, tudi če niste doma. Prav tako lahko to funkcijo uporabite, če želite zagnati cikel sredi noči, ko so cene elektrike običajno najnižje. 

11. Cena in pametno vlaganje v prihodnost

Ko vlagate v nov pralni stroj, je pomembno, da uravnovesite začetne stroške in dolgoročne prihranke. 
 
Medtem ko so pralni stroji s polnjenjem spredaj dražji, so zasnovani za varčevanje z energijo in vodo, zato so bolj stroškovno učinkoviti in so dobra investicija za prihodnost.  
 
A ne smete pozabiti na svoj proračun. Širok nabor pralnih strojev s polnjenjem spredaj in pralnih strojev s polnjenjem zgoraj vam omogoča, da najdete popoln pralni stroj, ki izpolnjuje vse potrebe vašega gospodinjstva.  

Pralni stroji s polnjenjem spredaj v primerjavi s pralnimi stroji s polnjenjem zgoraj – razumevanje prednosti in slabosti za enostavno nego perila 

Težko je odgovoriti na vprašanja, kot je: »Ali so pralni stroji s polnjenjem spredaj boljši?« Primerjalna tabela spodaj vam bo pomagala razmisliti o prednostih in slabostih teh dveh tipov pralnega stroja. Poiščite pralni stroj, ki se najbolje prilega vašemu doma.  
 

Pralni stroji s polnjenjem zgoraj  

Prednosti 

 • Cenejši začetni strošek
 • Enostavnejša dostopnost z vrati na vrhu 
 • Enostavno samostojno vzdrževanje 
 • Združljiv z večino detergentov   
 • Priročna možnost dodajanja ali jemanja oblačil sredi cikla 

Slabosti

 • Večja poraba vode in energije  
 • Proizvaja več hrupa in vibracij
 • Omejene napredne funkcije  
 • Potencialna večja obraba oblačil
 • Krajša življenjska doba 

Pralni stroji s polnjenjem spredaj  

Prednosti 

 • Bolj učinkovita poraba energije in vode  
 • Bolj napredne funkcije in možnosti 
 • Boljša zmogljivost pranja  
 • Tišje delovanje z manj vibracij   
 • Hitrejša centrifuga za krajši čas sušenja

Slabosti  

 • Višji začetni strošek 
 • Polnjenje in praznjenje stroja zahteva sklanjanje 
 • Zahteva specifične detergente   
 • Sredi cikla ni mogoče dodati ali vzeti oblačil 
 • Na nepredušnih vratih lahko začne nastajati plesen 

 

Ali potrebujete pomoč, da poiščete pravi pralni stroj za svoje gospodinjstvo? Preberite naš priročnik za nakup
 

Pogosta vprašanja o pralnih strojih s polnjenjem spredaj in pralnih strojih s polnjenjem zgoraj    

Odgovarjamo na vaša najpogosteje zastavljena vprašanja, da vam pomagamo poiskati popoln pralni stroj.     

Zakaj naj kupim pralni stroji s polnjenjem spredaj? 
 
Če želite zmanjšati porabo energije in račun za elektriko, potem je smiselno kupiti pralni stroj s polnjenjem spredaj. Pralni stroji s polnjenjem spredaj so zasnovani za čim manjšo porabo vode in čim krajši čas sušenja, zato vam pomagajo prihraniti čas in denar.   
 

Kaj so prednosti pralnih strojev s polnjenjem spredaj?
 
Pralni stroji s polnjenjem spredaj so kot nalašč za temeljito pranje. Oblačila so rotirana bolj enakomerno, zato so oblačila bolj čista, hkrati pa niso zmečkana. Ta tip pralnega stroja prav tako varčuje z vodo, deluje tišje in zagotavlja bolj napredne funkcije.

Kaj so prednosti nakupa pralnega stroja s polnjenjem zgoraj v primerjavi s pralnim strojem s polnjenjem spredaj? 
 
Pralni stroji s polnjenjem zgoraj so navadno ugodnejši. Odlikujeta jih enostavna uporaba in vzdrževanje, poleg tega pa omogočajo dodajanje kosov oblačil med ciklom. So praktična izbira za običajne pralne potrebe. 

Kateri tip pralnega stroja je boljši za občutljivo perilo? 
 
Pralni stroji s polnjenjem spredaj veljajo za boljše pri pranju občutljivega perila. Nežno rotiranje bolj previdno ravna s tkaninami kot gibanje rotorja v pralnih strojih z zgornjim polnjenjem. Ko primerjamo pralni stroj s polnjenjem zgoraj in pralni stroj s polnjenjem spredaj z vidika občutljivega perila, ki zahteva dodatno skrb, je pralni stroj s polnjenjem zgoraj najboljša izbira. 
 

Kaj moram upoštevati glede prostora in montaže pralnega stroja? 
 
Na pralne stroje s sprednjim polnjenjem lahko postavite sušilni stroj, zato so odlična izbira za majhne prostore. Pralni stroji potrebujejo več vertikalnega prostora in na njih ni mogoče postaviti še enega stroja, kar morate upoštevati, če imate v pralnici malo prostora.