100 let boljšega življenja

100 let boljšega življenja

Zgodovina, sedanjost in prihodnost boljšega življenja

Družba Electrolux že sto let, vse odkar jo je na Švedskem leta 1919 ustanovil podjetnik Axel Wenner-Gren, izboljšuje življenja ljudi z odkrivanjem dobrih okusov, nege in dobrega počutja svojih kupcev. To je naša zgodba.

Stoletje odkrivanja dobrega počutja doma

Družba Electrolux je bila ustanovljena z namenom oblikovati sesalnike, ki bi bili lažji in preprostejši za uporabo ter kot orodje za izboljšanje zdravja in higiene. Od inovacije ustanovitelja Axla Wenner-Grena, ki je sesalniku Model V dodal vodila za lažje premikanje, do predstavitve prvega robotskega sesalnika na svetu. To potovanje se še nadaljuje.

Stoletje odkrivanja nege tkanin

Pralni stroj velja za enega največjih izumov industrijske revolucije, saj je močno vplival na vlogo ženske v družbi. Z izdelki, kot je recimo revolucionarni pralni stroj »lebdeče krilo« iz 40. let prejšnjega stoletja, je Electrolux kupcem omogočil, da svoj prosti čas izkoristijo za stvari, ki so zares pomembne, npr. za učenje ali preživljanje časa z družino.

Stoletje odkrivanja okusov

Ustvarjanje prijetnih okusov je vedno bilo gonilo naših inovacij v kuhinji. Skozi zgodovino našega delovanja smo znanje za dosego tega namena črpali iz naše profesionalne dediščine. Prelomni asistenčni multipraktik Assistent in pečice CombiSteam sta le dva taka primera.

Assistent

Electrolux Assistent: značilna klasika nordijskega dizajna

Leta 1939 je Electrolux švedskemu oblikovalcu in inženirju Alvarju Lenningu zaupal pretvorbo profesionalne kuhinjske naprave v majhno in kompaktnejšo različico, ki bi bila primerna za domačo uporabo. Le malo je bilo takih, ki bi si drznili napovedati, da bo Electroluxov multipraktik Assistent, ki ga odlikujeta trpežna zanesljivost in dizajn, postal eden najobstojnejših izdelkov podjetja.

Revolucionarni model V

Model V je imel vodila, s katerimi se je lahko zapeljal po tleh stanovanja ter učinkovito posesal prah in umazanijo, čeprav je bil manjši in precej lažji od svojih pokončnih predhodnikov. Idejo za namestitev vodil je dobil prav g. Wenner-Gren. Dejstvo, da je bila naprava častivreden predstavnik novega industrijskega dizajna tega obdobja, v duhu nemškega arhitekta Petra Behrensa, ni bila boleča. 

Prvi na svetu: »Okrogla pločevinka«

Pomivalni stroj D10, ki se ga je prijel vzdevek »okrogla pločevinka«, je na trg prišel leta 1959. To je bil prvi pomivalni stroj na svetu, ki ga je bilo mogoče postaviti na kuhinjski pult. V času, ko kuhinje niso imele prostora za pomivalne stroje, je bilo D10 mogoče namestiti v večino kuhinj, ne da bi bilo kuhinjo treba prenoviti.