Future Hunter-Gatherer je virtualna izkušnja nakupovanja, kjer naprava projecira hologram, ki omogoča uporabnikom, da igrajo igro lovljenja in nabiranja hrane. Informacije o priigrani hrani v času igre se nato prenesejo v lokalno trgovino z živili, kjer prodajalec zbere “ulovljeno” hrano in jo dostavi na dom igralca/uporabnika.

“Na izobraževalni, iskreni in igrivi način, koncept naslavlja problematiko ekologije in zavedanja potrošnika o tem, kako deluje veriga dobave hrane v urbanem okolju,” je povedal Lars Erikson, starejši podpredsednik oblikovanja pri Electroluxu in vodja žirije.

Zmagovalka, Pan Wang, je o svojem konceptu povedala: “Ugotovila sem, da manjka povezave med ljudmi in viri hrane, saj je nakupovanej hrane v supermarketih enostavno, zato so ljudje izgubili znanje od kod sestavine dejansko pridejo. Navdihnil me je tradicionalen način zbiranja hrane – obdobje lovcev in nabiralcev. Simulacija narave predstavlja element igrifikacije pri pripravi hrane, kar v povezavi z dobavitelji hrane, omogoča uporabniku spoznavati lastnostni hrane (sadežev, živali ipd.) in tako nakupovanje živil postane zabavna in izobraževalna aktivnost za celotno družino.”

Poglejte si video predstavitev zmagovalnega koncepta.


Drugo mesto na tekmovanju je pripadalo konceptu Lotus, študenta Fuldna Dehnelija iz Turčije. Lotus je koncept za prenosni izdelek, ki se uporablja za čiščenje, vlaženje ali osveževanje zraka. Žirija je o tem konceptu povedala: “S svojo privlačno obliko, navdahnjeno iz narave, koncept tega čistilca zraka ustvari popolno notranjo atmosfero, s polnim razumevanjem za posebne potrebe potrošnika.”

Michał Pośpiech iz Poljske je s svojim konceptom UrbanCONE pristal na tretjem mestu. UrbanCONE je koncept, ki ustvari zdrave mikroklime v ubranih okoljih. Žirija je izbiro utemeljila takole: “Vizionarski in poetični pogled na reševanje resnično globalno okoljskega izziva, s skuplturno formo in prekrasnim intuitivnim gibanjem.”

Nagrado po izbiri ljudsta je dobila Fiorella Rios s konceptom HERO, igranim konceptom za čiščenje zraka, ki je dobil skoraj 6000 glasov na spletnem mestu Design Lab.

Žirija tekmovanja Design Lab 2014, ki so jo sestavljali Lars Erikson, starejši podpredsednik oblikovanja pri Electroluxu in vodja žirije, Margareta van den Bosch , kreativna svetovalka pri podjetju H&M in Robin Edman, izvršni direktor pri SVID, Švedski fundaciji za industrijsko oblikovanje, je izbrala zmagovalni koncept izmed 6 finalistov. Preko 1700 konceptov iz 60 različnih držav je bilo oddanih na letošnje tekmovanje.

Prvi korak h karieri v oblikovanju
Namen tekmovanja Electrolux Design Lab je stimulacija in aktivacija študentov oblikovanja po celem svetu, da predstavijo svoje ideje za naše domove prihodnosti. Tekmovanje pripomore k novim idejam in navdihu za inovacije, nudi priložnost nastajajočim talentom in podpira zavezo podjetja Electrolux k ustvarjanju revolucionarnih gospodinjskih aparatov.

Prva nagrada na tekmovanju je vredna 5000 eur, poleg tega pa zmagovalka dobi še 6-mesečno plačano prakso v Electroluxovem centru za oblikovanje. Druga nagrada je 3000 eur, tretje 2000 eur, nagrada po izbiri ljudstva pa 1000 eur.

Tema Electrolux Design Lab 2014: “Ustvarjajmo zdrave domove”
Letošnja tema je bila “Ustvarjajmo zdrave domove.” Kako lahko uživamo v zdravem počutju v prihodnosti; živimo v prijetnem okolju in skrbimo zase ter druge na način, ki je kreativen, trajnosten in enostaven? Electrolux Design Lab 2014 je iskal koncepte za izdelke, dodatke, pripomočke in storitve na treh področjih: Kulinarično uživanje, Nega perila in Čiščenje zraka.

Proces tekmovanja
Tekmovanje je razdeljeno na 5 stopenj/faz, ki omogočajo tekmovalcem, da se posvetijo različnim področjem skozi celoten proces; prijava ideje in skice, razvoj koncepta, vizualnega izgleda in funkcionalnosti ter seveda priprava končne, finalne predstavitve koncepta.

Več o tekmovanju, tekmovalcih in vseh konceptih si lahko preberete na spletnem mestu tekmovanja Design Lab.

 

 

Izberite, kje želite to deliti z drugimi

Zapri

Ostali članki iz kategorije

Oblikovanje

Design Lab 2015

Design Lab 2015

Electrolux vabi študente oblikovanja k ustvarjanju prihodnosti za zdrave in vesele otroke.

Read more
 
Pošljite prijatelju

Pošljite več prijateljem

Oglejte si e-pošto Živijo! Mogoče te bo to zanimalo

Zapri